Den militära skyddsmask 90.
Den militära skyddsmask 90. Bild: Försvarsmakten

Militär skyddsmask ska användas av intensivvården

Hallands intensivvård lånar in 2 000 militära skyddsmasker från Försvarsmaktens centrallager. Skyddsmaskerna betraktas som det säkraste andningsskyddet mot covid-19 och ska användas som ett mer komfortabelt alternativ till den skyddsutrustning som redan finns.

ANNONS
|

Två officerare från luftvärnsregementet Lv 6 i Halmstad har fått i uppdrag att utbilda sjukvårdpersonalen på Hallands sjukhus i Halmstad och Varberg på den militära gasmasken skyddsmask 90. Totalt 2 000 skyddsmasker har lånats in och vid ett första utbildningstillfälle ska 160 personer utbildas. Det skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Kapten Patrik Andersson, luftvärnsregementet Lv 6 i Halmstad.
Kapten Patrik Andersson, luftvärnsregementet Lv 6 i Halmstad. Bild: Försvarsmakten

– Med skyddsmask 90 får de ett personligt skydd som de inte delar med någon annan och som de själva ansvarar för att rengöra. Det är en stor fördel eftersom det minskar risken för korskontaminering, säger kapten Patrik Andersson på luftvärnsregementet Lv 6 i Halmstad.

Skyddsmasken är Försvarsmaktens andningsskydd mot kemiska stridsmedel, radioaktivitet och smittor och Patrik Andersson bedömer det som extremt osannolikt att den som bär det smittas av covid-19 via luftvägarna.

ANNONS

– Man kan aldrig vara hundra procent säker, men den har väldigt hög säkerhet. Det går inte att få ett säkrare skydd, säger han.

Han understryker att Region Hallands övriga andningsskydd är ett lika bra skydd mot covid-19 som försvarets skyddsmask. Skälet till att låna in militära skyddsmasker är att kunna erbjuda sjukvårdspersonalen ett alternativ med högre komfort.

ANNONS