Mia Westeborn på Eriksgård deltar i Tusen Trädgårdar

En växttunnel, en savannplantering, en blomsteräng, vackra grusgångar och precis lagom mycket trädgårdspynt i rost och betong. Mia Westeborn utanför Varberg är en av de hallänningar som visar upp sin egen privata oas under evenemanget ”Tusen Trädgårdar” – som går av stapeln den 28 juni.

ANNONS
|

Trädgårdsintresset har alltid funnits där, men på lantbruket Eriksgård i den lilla byn Brogård utanför Tvååker har Mia Westeborn verkligen kunnat bejaka sin hobby.

Här har hon bott med familjen i 22 år.

Framför huset sträcker sig den väl tilltagna tomten i en triangel ner mot åkrarna. På andra sidan huset finns också en stor grön yta. Allt som allt är trädgården på omkring 2000 kvadrat.

– Det är en trädgård i ständig förvandling, jag har alltid nya projekt på gång, säger Mia och fortsätter:

– Min familj är också väldigt engagerad. Det är de som hjälper till att förverkliga mina påhitt genom att gräva, svetsa eller gjuta betong.

ANNONS

Det senaste i raden av alla projekt är en savannplantering. Den är fortfarande inte riktigt färdig men här är tanken att prydnadsgräs och höga senblommande perenner ska stå och vaja i vinden.

– Det blir väldigt snyggt när man utnyttjar vindarna på det viset.

Tre somriga trädgårdstips

”Satsa på växter för pollinerande insekter. De insekterna behövs och blommorna är vackra. Stjärnflocka, solhatt och rosenfockel är några exempel på lämpliga växter.”

”Gillar man trädgårdspynt så är jag mycket för rost, det blir väldigt vackert. Armeringsjärn är användbart och går att böja och bocka som man vill. Man kan göra spaljéer, klätterstöd, bågar eller något helt annat.”

”Gör din egen lilla blomsteräng. Låt bara bli att klippa en del av gräsmattan, du väljer själv hur stor yta, och se vad som kommer upp. Det ligger nästan alltid massa gamla små fröer i marken som längtar efter att få bli till blommor.”

Vindskydd ett måste för Mia Westeborn

Apropå just vindar så är det något Mia verkligen har fått tampas med i sin trädgård som ligger mitt på en åkerslätt. För att kunna driva upp (tåliga) perenner och buskar har hon sett till att ordna allsköns vindskydd – gärna av den gröna sorten i form av klassiska bersåer.

– Jag har jobbat med flera häckar här och var, bland annat med avenbok, lärk och rödbladig bok. Med häckar blir det dessutom som små rum i trädgården även om det egentligen aldrig har varit en plan.

Bild: Annika Karlbom

En nylagd grusgång löper genom gräsmattan och in under en växttunnel. Här klättrar en så kallad japansk träddödare vackert kring den långsmala bågen av armeringsnät.

– Det är ljuvligt att gå i gången under försommaren med massor av pollinerande insekter som surrar runt omkring, säger Mia.

Genom tunneln kommer man till trädgårdstriangelns slut. Här finns en liten gård för ett gäng glada ankor.

– De får stöka runt som de vill här och håller faktiskt fin ordning. De blir ett trevligt inslag.

ANNONS

Vill inte översmycka

En annan grusgång leder fram till en morisk båge. Den finns där ”bara för att vara vacker.” Här och var i trädgården syns gamla lantbruksredskap och enkelt pynt i betong, det mesta omges av välskötta perenner. Ett par rejäla fruktträd ger en känsla av svunna tider och gamla sorters trädgårdar – som samtidigt får möta det moderna i form av de välplanerade gångarna och rabatterna.

Mia är noga med att inte översmycka med olika prydnader.

– Det kan lätt bli för mycket pynt i en trädgård och där vill jag inte hamna. Det handlar om en avvägning.

Bild: Annika Karlbom

På andra sidan huset finns – förutom savannplanteringen vi talade om inledningsvis – en blomsteräng. Den har Mia skapat genom att helt enkelt låta bli att klippa gräset på en väl tilltagen yta.

– Det är spännande att bara se vad som kommer upp. Där finns massor av gamla fröer i marken som blir till vackra blommor om man bara låter allt vara. Det är dessutom toppen för vildbin, fjärilar och andra pollinerare.

Evenemanget Tusen Trädgårdar arrangeras vartannat år och går i korthet ut på att den som vill öppnar upp sin trädgård för besök under en dag. Mia har varit med en gång förut och tyckte att det var jättekul.

ANNONS

– Då kom det säkert 300 personer, det var fullt upp. Det är klart att det är kul att visa upp något man lägger så mycket tid på. Det blir spännande att se hur det blir i år.

Tusen Trädgårdar

Tusen Trädgårdar är ett arrangemang under en dag som går av stapeln vartannat år tillsammans med engagerade trädgårdsentusiaster i hela landet. I år firar man 10 år och datumet är den 28 juni mellan 10 och 17.

Det går ut på att alla som vill anmäler sin trädgård som öppen för visning. Via länken tradgardssverige.org kan du se vilka trädgårdar i Halland som visas upp i år och välja vilka eller vilken du vill besöka. Första juni var sista anmälningsdag för den som vill visa sin trädgård.

Följ Tusen Trädgårdar på sociala medier: www.facebook.com/groups/tusentradgardar och #tusenträdgårdar.

Evenemanget arrangeras av Riksförbundet Svensk Trädgård, trädgårdsjournalist Gunnel Carlson och Studiefrämjandet.

Tre sommartips i Halland:

”Cykla, gärna inåt landet. Bokskogarna häromkring Varberg är fantastiska.”

”Besök en stadspark eller parkträdgård. Stadsparken i Laholm är fin, eller Tjolöholms slottsträdgård.”

”Varbergs fästning är en riktig klassiker. Det är alltid trevligt där.”

Mia Westeborn

Ålder: 52 år.

Bor: På Eriksgård i byn Brogård utanför Tvååker.

Familj: Mannen Jan-Ove och tre barn, ett utfluget och två som bor hemma.

Yrke: Perennodlare och utbildad florist i grunden. På Eriksgård driver hon upp perenner och säljer vidare till handelsträdgårdar, plantskolor och anläggare.

Bästa sommarmaten: ”Ett grillspett med grönsaker och kött och färskpotatis till det.”

Gör helst en ledig sommardag: ”Jag är inte mycket ledig på sommaren, men är jag det umgås jag helst med vänner.”

ANNONS