Pojken på bilden är inte från framtiden, utan är fångad på en arkivbild från ett tidigare regnoväder.
Pojken på bilden är inte från framtiden, utan är fångad på en arkivbild från ett tidigare regnoväder. Bild: Håkon Mosvold

Meteorologens dom: ”Gör er redo för kraftigt regn”

Vattenkänsliga områden kan vara illa ute den här veckan. Under fredagen drar ett lågtryck in - och det ser bara ut att öka i intensitet ju längre dagen går.
– Det kommer att bli kraftigt regn, säger Henrik Reimer, meteorolog hos SMHI.

ANNONS
|

Exakt hur mycket regn det kan bli fråga om är som vanligt lite svårt att säga med säkerhet så här några dagar innan. Men att det kommer att regna - och att det kommer regna länge - ser väderinstitutet som en säker prognos.

Det är under fredagen som det lite mer kraftiga lågtrycket drar in. Det ser ut att börja med skurar för att sedan övergå i konstant regn fram till och med lördag.

– Förutom att känsliga områden kan översvämmas om det vill sig illa kan det även bli problem på vägarna, säger Henrik Reimer.

SMHI har inte utfärdat någon varning än, men säger att det kan komma att bli aktuellt inom ett par dagar när prognosen blir mer säker.

ANNONS

Väderomslaget är kanske inte förvånande för någon, den här tiden på året är normalt ”lågtryckens säsong”, som meteorologen uttrycker det. Hösten lär bjuda på mer regn - när den kommer. I meteorologiska termer är det dock fortfarande sommar.

– Ni har bara haft en höstdag än sålänge, berättar Henrik Reimer.

– Det var en dag i förra veckan då ni hade en temperatur som låg under 10 grader under hela dygnet. För att det ska slå över till höst på riktigt krävs fem såna dagar i rad.

Den omställningen brukar normalt ske mellan den 25 och 30 september i Hallands inland, och lite senare, runt den 5 till 10 oktober längs kusterna.

ANNONS