Medelåldern på allvarligt sjuka i corona sjunker i Halland

De som blir allvarligt sjuka i covid-19 är yngre nu än tidigare under pandemin. Enligt överläkare Markus Lingman är det en kombination av att de allra äldsta har fått sitt vaccin och att den brittiska virusmutationen nu tagit över.

ANNONS
|

Andelen svårt sjuka patienter med konstaterad covid-19 i ålderskategorin 50 till 70 år har tydligt ökat i Halland de senaste veckorna. Siffrorna är så tydliga och ihållande att Region Halland beskriver det som en trend.

– Vi har haft kortare perioder tidigare där medelåldern på de som blivit allvarligt sjuka har sjunkit. Men då har det handlat om kortare perioder. Nu har det hållit i sig så länge att vi kan säga att det är en trend, säger Markus Lingman som är överläkare och strateg i sjukhusledningen på Hallands Sjukhus.

En förklaring är att de allra flesta inom den äldsta ålderskategorin har fått vaccin och därför är bättre skyddade mot svår sjukdom men även att den brittiska virusmutationen nu är helt dominerande i Halland.

ANNONS

– Det finns vetenskapliga belägg för att den brittiska virusvarianten är både mer smittsam och mer aggressiv än den variant som dominerade tidigare, säger Markus Lingman.

Han säger också att vårdbehovet för de som blir sjuka har förändrats. De som blir inskrivna på sjukhus i dag behöver inte ligga inlagda längre men de är i behov av kraftigare syrgasbehandling än tidigare.

– Vi delar in syrgasbehandling i tre kategorier. Intensivvård med respirator, högflödesbehandling och vanlig syrgasbehandling. Det vi ser nu är att vi får allt fler patienter som är i behov av högflödesbehandling än tidigare, säger han.

För att klara av det ökade vårdbehovet har Hallands Sjukhus den här veckan ökat kapaciteten på sina vårdavdelningar.

– Vi har inte ökat antalet vårdplatser utan det är mer en teknisk lösning där vi har ställt om för att kunna klara av att behandla fler med höga flöden av syrgas, säger Markus Lingman.

Även om smittspridningen är fortsatt väldigt hög i Halland och det är allt fler yngre som blir allvarligt sjuka så är dödstalen betydligt lägre nu än i vid perioden runt jul.

– Det beror på att vaccinen fungerar väldigt bra. Nu har vi lyckats ge de allra sköraste ett bra skydd mot att bli allvarligt sjuka, vilket avspeglar sig i siffrorna över antal av avlidna, säger han.

ANNONS
ANNONS