Medborgare bör få säga sitt om regioner

Ska berörda medborgare få tycka till om förändrade landstingsgränser och skapandet av storregioner? Ja, anser en majoritet i riksdagens konstitutionsutskott (KU).

ANNONS
|

Lagen kräver att medborgarnas åsikter räknas in vid omdragning av kommungränser, men liknande krav saknas när det gäller landstingsförändringar.

Detta ifrågasätts nu av KU-majoriteten som vill att riksdagen ska uppmana regeringen att ta fram nya regler kring frågan. Man menar att förändringar av landstingsgränser har minst lika stor betydelse som förändring av kommungränser, eftersom sjukvård och kollektivtrafik berörs och därför borde berörda medborgare få tycka till även i den frågan.

Det var i början av mars som regeringen presenterade ett förslag till 6 nya regioner i Sverige, en minskning från 21 i nuläget. Syftet med att rita om gränserna är bland annat att skapa en jämnare balans mellan regioner. Förslaget har dock mött kritik, inte minst i Halland som i de framtida storregionerna skulle komma att höra ihop med Västra Götaland och Värmland.

ANNONS
ANNONS