Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På väg. Efter 14 år som ytterst ansvarig för den halländska sjukvården är Mats Eriksson nu redo att lämna över. Bild: Stina Olsson/Region Halland

Mats Eriksson (M) lämnar sina uppdrag i Region Halland

Han är troligtvis den politiker som suttit längst på ordförandestolen i något landsting, men nu har Mats Eriksson (M) bestämt sig för att kliva av. – Jag kommer varken att kandidera till regionen, kommun eller riksdag i nästa val, avslöjar han.

Mats Eriksson har varit regionens, och tidigare landstingets, ledande sjukvårdspolitiker i snart 14 år och även hunnit med en mängd politiska uppdrag inom hemkommunen Varberg, landstinget, regionen och på nationell nivå (se faktaruta). 2014 rankades han som den näst mäktigaste personen inom svensk sjukvård av tidningen Dagens Medicin, efter sjukvårdsministern.

– Det har varit fantastiskt roliga år, men efter 27 år som förtroendevald, varav 20 på heltid, så känner jag att det är dags för en ny röst i Halland, säger han.

Vem denna röst skulle kunna vara vill han däremot inte spekulera i.

– Nej, det är inte min sak att tycka till om. Det får partiets nomineringar och valet avgöra.

Att Mats Eriksson meddelar sin politiska sorti 18 månader innan mandatperioden är slut förklarar han med att Moderaternas nomineringsprocess drar igång redan efter sommaren. Tidigare har Halmstads kommuns toppolitiker Carl Fredrik Graf (M) och Henrik Oretorp (C) lämnat liknande besked, liksom regionens Stefan Bengtsson (C).

– Det känns mest schysst att berätta redan nu, men om inget exceptionellt inträffar så tänker jag fortsätta till och med 2018. Då hoppas jag att många av de stora frågor som vi arbetat med ska vara i mål och jag ska göra allt i min makt för att det ska bli så, säger Mats Eriksson.

Han är i dag 57 år och kommer att ha hunnit fylla 59 till årsskiftet 2018/2019. Planen är dock inte att gå i pension, även om pensionssystemet för före detta politiker skulle tillåta det.

– Pensionen finns där som en sista utväg, men jag tänker ställa mig till arbetsmarknadens förfogande. Det finns ju flera branscher som är närbesläktade med hälso- och sjukvård och regional utveckling. Sedan har jag ju viss kunskap kring att gå från landsting till region. Vi får se vad som händer.

Att avsluta politikerkarriären i riksdagen har däremot aldrig varit aktuellt.

– Nej, riksdagens arbete är för trögt och skulle inte passa min personlighet, konstaterar Mats Eriksson.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!