I några regioner har vårdpersonal belönats med allt från extrapengar till höjt friskvårdsbidrag för sina insatser under coronapandemin. Men regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) tycker inte ersättningsfrågan är helt enkel.
I några regioner har vårdpersonal belönats med allt från extrapengar till höjt friskvårdsbidrag för sina insatser under coronapandemin. Men regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) tycker inte ersättningsfrågan är helt enkel. Bild: Olof Ohlsson och Roger Larsson/Arkiv

Många förslag om hur vårdpersonalen bör belönas

Att många inom vården gjort en heroisk insats under coronapandemin råder det inget tvivel om. Nu har regionpolitikerna fått en rad förslag på hur de ska visa sin uppskattning. Längst går facket Kommunal som vill se en extra månadslön till alla regionanställda.

ANNONS
|

I slutet av maj beslutade Västra Götalandsregionen att betala 500 kronor extra per arbetspass till sjukhuspersonal som arbetar med covid-19-patienter. Region Sörmland valde att dubblera sitt friskvårdsbidrag till alla anställda, från 2 500 till 5 000 kronor, och gav därtill ett skattefritt presentkort på 1 000 kronor. I Västmanland fokuserade man på personal som arbetade med covidpatienter på IVA, där alla yrkesgrupper fick 20 000 kronor i extra ersättning.

Andra regioners givmildhet har fått såväl personal som politiska partier och fackförbund att komma med egna förslag till Region Hallands ledande politiker. Ett hundratal anställda på intensivvårds- och epidemiavdelningarna i Varberg föreslår exempelvis att även de ska få ett coronatillägg på 500 kronor per arbetspass.

ANNONS

Sjuksköterskor på IVA och Operation i Varberg framför i ett brev att hoppas få en ”tillbörlig kompensation”, medan Sverigedemokraterna vill att frågan om lämplig ersättning utreds.

– Vi har lyft frågan i regionstyrelsen eftersom vi sett att många i vården haft en orimlig arbetsbelastning. Det är viktigt att vi kan rekrytera personal, men det är minst lika viktigt att vi kan behålla den vi har och då behöver vi ibland visa vår uppskattning, säger Carita Boulwén (SD), gruppledare för Sverigedemokraterna i Region Halland.

Vill ge alla extra månadslön

Fackförbundet Kommunal går ett steg längre och förordar i en skrivelse att alla anställda i Region Halland ska få en extra månadslön. Detta som tack för att många ställt upp med allt från att byta arbetsplats och scheman till att riskera att själva bli smittade av coronaviruset.

– Prislappen för en extra månadslön till alla vågar jag inte ens tänka på, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande, och menar att ersättningsfrågan inte är helt enkel:

– Det är svårt att avgöra vilka som i så fall ska få extrapengar och vilka som inte ska få det. I Västra Götaland var det många som blev upprörda när de inte fick något.

Bättre att förbättra arbetsvillkor

Istället vill hon ha en diskussion med de fackliga företrädarna kring hur man långsiktigt kan förbättra arbetsmiljö och arbetsvillkor.

ANNONS

– Jag och Lise-Lotte Bensköld Olsson (socialdemokratiskt regionråd, reds anm.) träffade alla facken innan midsommar och ska träffa dem igen efter semestrarna. De frågor de lyfter handlar inte bara om pengar utan om allt från lokaler till möjlighet till återhämtning. Och det skulle kännas fel att göra en kortsiktig satsning för att kanske senare tvingas göra besparingar i verksamheterna, säger Mikaela Waltersson.

Vårdförbundet i Halland är inne på samma linje.

– Vi är naturligtvis inte emot att man belönar personalen, men skulle ännu hellre se att man la pengar på saker som ger långsiktig effekt, som högre lön och sänkt arbetstid. Vården står inför fler utmaningar och behöver kunna locka personal. Där är lönen och arbetstiden viktiga delar, säger Mikael Apelquist, vice avdelningsordförande.

Läs även: ”Man kan trots allt inte betala med applåder”

ANNONS