Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Många kvinnor i Halland uteblir från cancerkontroller

Flera hundra kvinnor insjuknar i livmoderhalscancer årligen. Trots att sjukdomen är dödlig är det många kvinnor som inte dyker upp på kontroller – som dessutom är gratis.
– Många kvinnor har inte vågat komma hit. Vi har full bemanning men står här utan patienter, säger Lise-Lotte Havasi, avdelningschef på Kvinnohälsovården i Halland.

Kvinnor i åldern 23 till 64 kallas regelbundet till provtagningar för att hitta tidiga cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. På grund av coronapandemin stoppades screeningen i Halland i mitten på mars.

– Då visste vi inte hur vår personalstyrka skulle se ut eller om de skulle bli sjuka, och i vårt uppdrag prioriteras gravida, säger Lise-Lotte Havasi, avdelningschef på Kvinnohälsovården i Halland.

Svårt att få kvinnor att lämna cellprov

Efter sex veckor återupptogs verksamheten igen. Men väldigt få kvinnor dyker upp när det är dags att ta provet – trots att det finns väntrumsvärdinnor som ser till att minimera risken för smittspridning.

Varför är det viktigt att gå på regelbundna kontroller?

– Cirka 500 kvinnor varje år drabbas av livmoderhalscancer och man kan dö om cancern inte upptäcks i tid. Cancern är svår att upptäcka, men går man på sina kontroller ser vi det i tid, säger Lise-Lotte Havasi.

Under perioden det var stopp i screeningen förlorade mellan 5-6 000 kvinnor möjligheten till provtagningen – som är gratis. För att kvinnor ska våga ta sig till mottagningarna i länet garanteras nu en trängselfri miljö.

– Vi kommer fortsätta att ha värdinnor i väntrummen som slussar in patienterna en och en. Eventuellt kommer ett digitalt kösystem finnas på plats som innebär att kvinnorna inte behöver sitta i ett väntrum över huvud taget.

”Vi önskar åtminstone att alla ombokar”

Årligen kallas 30 000 kvinnor och i år ska Kvinnohälsovården boka in 22 000 besök. Förutom att många kvinnor uteblir helt är det även vanligt att de missar att boka av sin tid. Vilket innebär att bemanningen blir svårplanerad. Elisabet Persson har arbetat som barnmorska i 18 år och med cellprover de senaste sex åren.

– Det har alltid varit svårt att bemanna för vi vet inte hur många som kommer. Det är mycket som styr våra kvinnor att utebli. Vi önskar åtminstone att alla ombokar, säger hon.

Under pandemin har flera regioner pausat provtagningarna och därför har Socialstyrelsen gett grönt ljus för självtester från mitten av juli till och med juni 2021.

Är självtester något som kan bli aktuellt i Halland?

– Det är ett bra alternativ eftersom många föredrar en sådan lösning. Det är på gång men inte i år. Våra laboratorier har inte möjlighet att analysera självtester än, säger Lise-Lotte Havasi.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!