Under förra veckan bekräftades totalt 564 nya fall av covid-19 i Halland, vilket är ett nytt (och oroväckande) rekord.
Under förra veckan bekräftades totalt 564 nya fall av covid-19 i Halland, vilket är ett nytt (och oroväckande) rekord. Bild: Johan Nilsson/TT och Stefan Hörberg/Rithuset

Mörka trenden fortsätter – nytt corona-rekord i Halland

Den mörka trenden fortsätter. Under förra veckan bekräftades 564 nya fall av covid-19 i Halland. Därmed är ett nytt rekord slaget. Samtidigt ser regionen att ökningstakten börjat avta något.

ANNONS
|

Förrförra veckan (v. 44) var en svart vecka för Halland. Då bekräftades 467 nya covidfall i länet, vilket var mer än dubbelt så många som veckan dessförinnan. Det var också en rekordvecka, i negativ bemärkelse, sedan pandemin startade i våras.

Ny rekordvecka

Men rekordet varade bara en vecka. Den mörka trenden i Halland ser dessvärre ut att fortsätta.

Förra veckan (v. 45) bekräftades totalt 564 hallänningar med covid-19, enligt nya siffror från Region Halland. Det är nästan 100 fler fall än vecka 44, och innebär att ännu ett rekord är slaget när det gäller konstaterade fall per vecka i länet.

– Läget i Halland är bekymmersamt och det var därför vi införde de lokala råden i förra veckan. Än så länge klarar vården trycket, men vi ser en oroande utveckling på äldreboendena vilken kan komma att påverka situationen, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland

ANNONS

Ökningstakten avtog något

119 av förra veckans 564 nya fall registrerades under den gångna helgen. Fortsatt är det i norra Halland som smittan är på en hög nivå. I Kungsbacka bekräftades 41 nya covidfall under helgen och i Varberg låg motsvarande siffra på 30 (se faktarutan för övriga kommuner i Halland).

Men rekordvecka till trots så avtog ökningstakten en aning under helgen, berättar Johanna Wiechel-Steier.

– Vi har fortfarande en ökning i Halland, men vi ser inte samma dramatiska ökningstakt som tidigare. Med det sagt är det fortfarande för tidigt för att konstatera att trenden är på väg att skifta. Men i slutet av förra veckan stabiliserade det sig en aning, säger hon.

Diagrammet visar antal coronaprover per vecka (gröna staplar), antal positiva provsvar (röda staplar) och hur stor andel de positiva svaren utgör (ljusblå linje). Vecka 45 planade kurvan för andel positiva svar ut en aning, och var inte lika brant som vecka 44.
Diagrammet visar antal coronaprover per vecka (gröna staplar), antal positiva provsvar (röda staplar) och hur stor andel de positiva svaren utgör (ljusblå linje). Vecka 45 planade kurvan för andel positiva svar ut en aning, och var inte lika brant som vecka 44. Bild: Region Halland

Ingen vårdas på IVA

Totalt har 4 182 hallänningar nu smittats av covid-19. Måndagen den 9 november vårdades åtta personer vårdas på sjukhus, men ingen på intensivvårdsavdelningen.

Siffrorna för antalet avlidna till följd av coronaviruset har inte uppdaterats sedan onsdagen den 4 november. Enligt dem har totalt 89 hallänningar avlidit till följd av coronaviruset. 88 av dessa har tillhört en medicinsk riskgrupp. Medelåldern för avlidna är 83,7 år.

Konstaterade fall per kommun (uppdaterad 9/11)

• Kungsbacka: 991 (+41)

• Varberg: 990 (+30)

• Falkenberg: 398 (+12)

• Halmstad: 1 123 (+19)

• Hylte: 88 (+4)

• Laholm: 274 (+5)

• utanför Halland: 318 (+8)

Siffrorna inom parentes visar antalet nya fall sedan fredagen den 6 november, det vill säga mängden konstaterade fall under helgen. Totalt bekräftades 564 nya covidfall förra veckan, vilket innebär ett nytt rekord i Halland.

Källa: Region Halland

ANNONS