Loppistur genom Halland på jakt efter finaste sommarfyndet

Linnehanddukar som doftar sommar. Silverbestick som förgyller picknicken. Eller kanske en retropall som kan förvandlas till ett läckert fikabord med en gnutta färg och fantasi? Häng med på en loppistur genom Halland på jakt efter fyndet med det där lilla extra. Och bäst av allt: Det här bara är ett axplock av alla loppisar som finns att välja på längs länets vindlande sommarvägar.

ANNONS
|

Laholms kommun:

Konstiga stallet i Skogaby.
Konstiga stallet i Skogaby. Bild: Anders Andersson

• Konstiga stallet loppis och kuriosa

Var: Norra Skogaby 231, Laholm.

När: Söndagar 12-15 eller efter överenskommelse.

I detta gamla stall, med golv av sten och bjälkar i taket, finns det goda chanser att fynda. Särskilt för den som letar efter glas, porslin och kristall.

– Tidigare har jag jobbat i en glas- och porslinsaffär, så det blir förstås en tyngd åt det hållet, även om sortimentet är brett, säger Helén Weinitz, som driver Konstiga stallet tillsammans med maken Jonny.

Det var ett barnbarn som hittade på loppisnamnet. Han tyckte att det var underligt med ett stall där det bodde möbler istället för djur och ville ofta gå till ”konstiga stallet” och titta.

ANNONS

– Vi tyckte att det lät så kul att vi döpte loppisen till det, säger Helén och skrattar.

Prylar av alla de slag är grupperade längs hyllor och bord. Två tomma plåtburkar, som en gång innehållit Oboy respektive konserverade ärter ger en omedelbar nostalgikick. På en stol sitter ett skelett och bläddrar i en bok. Det finns mängder av tallrikar från välkända serviser och ljuset från takets kristallkronor glittrar i glas och skålar.

Både Helén och Jonny tycker att det är viktigt att priserna är låga så att fyndfaktorn blir hög.

– Det händer att kunder berättar att de har hittat ett glas eller något annat hos oss som är värt mycket mer än vad det stått på prislappen. Det är bara kul, tycker vi. Och det är faktiskt ytterst sällan en besökare lämnar oss utan att ha hittat något som hon eller han vill ha – och så ska det ju vara på loppis, säger Jonny.

Tre andra fyndställen i Laholmstrakten

•Ann-Tikt & Sånt, Mellby 504, Laholm.

•Farfars och Farmors Antikviteter, Fridhemsvägen 47, Lilla Tjärby.

•Loppiskällaren i Genevad, Salomonsvägen 15, Genevad.

Halmstads kommun:

Retro Loppis och Kuriosa utanför Halmstad.
Retro Loppis och Kuriosa utanför Halmstad. Bild: Anders Andersson

• Retro Loppis o Kuriosa

Var: Lisens gränd 8 i Johansfors utanför Oskarström.

När: Onsdag 14.00-18.00, torsdag 14.00-18.00 samt lördag 10.00-14.00, eller efter överenskommelse.

I Johansfors ligger en riktig klassiker i loppissammanhang. ”Retro Loppis o Kuriosa” har funnits i mer än 30 år och drivs av Kjell-Arne och Gunilla Pålsson. Som butiksnamnet antyder, är det retro för hela slanten i det blåa huset, som ligger två mil nordost om Halmstad.

ANNONS

Igenkänningsfaktorn här inne är hög. ”Oj, en sådan 50-talsljusstake hade min farmor!” Och kolla den där lampan, det är ju en sån som man ser i filmer från 1970-talet.”

– Det är roligt att se reaktionerna. För den som levt ett tag finns här mycket som väcker minnen – och det är skoj att så många unga också gillar det, säger Kjell-Arne.

Butiken är nu helt inriktad på retro.

– Vi älskar loppisar själva och hänger med i vad som efterfrågas. När vi började var det stort fokus på äldre möbler. Sedan kom det en period med shabby chic. Nu ligger tyngdpunkten på 1950-, 1960- och 1970-tal, säger Kjell-Arne och berättar att loppisen har kunder från både när- och fjärran, eftersom väg 26, Nissastigen, passerar precis utanför.

Ett av hans roligaste minnen är Stockholmsfamiljen som stannade till med fullastad bil på väg hem från semestern.

– Det ville sig inte bättre än att frun hittade ett bord med fyra stolar och tycke uppstod. Men hur gärna hon än ville fick ju inte möblerna plats i bilen. Så familjen körde hem till Stockholm och lastade av sitt bagage. Sedan körde mannen de 50 milen tillbaka hit, stuvade in möblemanget, och återvände till huvudstaden igen. Jag skulle inte tro att det var självvalt...

ANNONS

Efter en sådan historia kan man ju bara hoppas att bordet och stolarna fortsätter att sprida glädje i sitt Stockholmshem – eller åtminstone påminner om vem i familjen det är som bestämmer.

Tre andra fyndställen i Halmstadtrakten

•Halmia loppis, Skyttevägen 41, Halmstad.

•Erikshjälpen, Ryttarevägen 10, Halmstad.

•Patriks prylar, Röinge Kronogården 321, Halmstad.

Hylte kommun:

Röda Korset i Hylte.
Röda Korset i Hylte. Bild: Privat

• Röda Korset Second Hand

Var: Storgatan 18, Hyltebruk.

När: Tisdag 13-18, torsdag 13-18, fredag 10-14.

Har man en loppis utanför storstaden får man konkurrera med priset. Så resonerar Röda Korset i Hyltebruk, som genomgående håller låga priser på alla sina varor. Goda fyndchanser, med andra ord, och en bra blandning på prylarna.

– Vi har det mesta som behövs för hem och hushåll, undantaget stora möbler, berättar loppisens Monica Nielsen.

Secondhand-butiken må ligga utanför storstaden, men ser man till själva Hyltebruk, så ligger loppisen så centralt det bara går, smack bang på Storgatan.

– Vi har verkligen ett toppenläge här, och dessutom har vi fördelen av det är lätt att ta sig in med barnvagn, konstaterar Monica.

Den som besöker loppisen under sommarmånaderna får ofta höra både danska och tyska. Många ”grannlänningar” har stugor eller torp i Hyltetrakten och gillar att fynda secondhand, både kläder och prylar.

– En rolig detalj är att danskarna ofta letar efter kläder som är lite mer bohemiska i stilen. Och de älskar ullmaterial. Vi ser också en allt större efterfrågan på föremål i koppar. Här om året hade vi till exempel en dansk kund som handlade mängder av kopparföremål till en utställning i Köpenhamn. Där spelade våra priser säkert in, för de ligger betydligt högre i den danska huvudstaden, säger Monica.

ANNONS

Tre andra fyndställen i Hyltetrakten

•Nytt och Nött, Storgatan 19, Hyltebruk.

•MP-husets Secondhand, Svarvaregatan 2 i Hyltebruk.

•Bolmsö loppis, nås efter en färjetur till Bolmsö (Ljungby kommun).

Falkenbergs kommun:

Agape Foundation, Falkenberg.
Agape Foundation, Falkenberg. Bild: Anders Andersson

• Agape Foundation Falkenberg

Var: Stenbrottsvägen 1, Falkenberg.

När: Måndag 10–18, onsdag 10–18, lördag 10–13.

Här har vi en riktig storloppis, där rum efter rum med olika prylar avlöser varandra. Här finns musikrum, klädrum och lamprum, liksom stora ytor med möbler, kläder, VVS och tvättställ – you name it.

– Eftersom vi har så gott om plats kan vi även ta emot stora föremål. Många kommer därför hit när de är på jakt efter en soffa eller ett skåp, säger verksamhetschefen Emanuel Wien.

En ET-figur a la 1980-tal blickar ut över husgeråden från en glasmonter. I en trådback ligger handväskor i olika modeller som säljs till ett lågt enhetspris. En tunna proppfull med golfklubbor flirtar med både frivilliga och ofrivilliga golfare.

Emanuel berättar att många unga hittat till secondhand-butiken, vilket han tycker är väldigt roligt.

– Ofta letar de efter coola kläder, eller prylar som de kanske har sett hos sina far- och morföräldrar. Men många kommer inte bara för fynden, utan även för att de känner ett starkt miljöansvar och väljer att handla secondhand för den sakens skull också.

Liksom flera andra loppisar i vårt svep går överskottet till bistånd. Under våren har förstås Ukraina varit i stort fokus.

ANNONS

– Just nu är vi mitt uppe i planeringen av hur vi bäst kan stötta landet i nästa skede, säger Emanuel.

Tre andra fyndställen i Falkenbergstrakten

•Nött och Nytt, Åkarevägen 21, Falkenberg.

•Brohjälpen, Servicevägen 2, Falkenberg.

•Munkagårds Magasin Second hand, Munkagård 105, Morup.

Varbergs kommun:

Second Chance, Varberg.
Second Chance, Varberg. Bild: Anders Andersson

• Second Chance

Var: Värnamovägen 2 B, Varberg.

När: Måndag 13-16, onsdag 13-18, torsdag 13-16, lördag 10-13.

Alla förtjänar en andra chans – såväl människor som föremål. Det är policyn på Second Chance i Varberg. Här snackar vi om ännu en riktigt stor secondhandbutik, inrymd i en före detta bilhall, och med en säljyta på 1 400 kvadratmeter.

Att leta lite extra i lådor och vrår här inne kan löna sig, för här har det verkligen gjorts fynd. Hör bara vad verksamhetsledaren Thomas Jönsson har att berätta:

– Vi som jobbar här är ganska bra på att se vad saker är värda vid det här laget. Man lär sig ju sådant med åren. Men ibland slinker det ändå igenom sådant vi missar. En dag hade vi en kund här inne som köpte en tavla för 150 kronor. En tid senare kom han tillbaka och berättade att han sålt tavlan vidare för 10 000 kronor! Konstnären var betydligt mer känd än vi visste, så där kan man snacka om loppisfynd.

Någon kanske tycker att detta är en sorglig historia, eftersom loppisen gick miste om ett antal tusenlappar. Men Thomas Jönsson bara ler.

ANNONS

– På en loppis är det helt i sin ordning att det blir så. Vi säljer ju sådant som givarna annars skulle ha kastat. Därmed är all försäljning en vinst, både för oss och för miljön. Och att man ska kunna fynda på en loppmarknad ingår liksom i konceptet.

Någon 10 000-kronorstavla lyckas vi inte hitta vid vårt besök. Men här finns förstås en hel massa annat roligt. Kläder, husgeråd, möbler och leksaker – ja, till och med ett golvur som liknar det som spelar en viktig roll i senaste säsongen av tv-serien Stranger Things. (Skynda att fynda, nördar!)

– Om ni tycker här är mycket folk nu, så skulle ni se hur det ser ut på morgonen när vi öppnar. Då är alla fyndjägare här och vi får se till att vara många på golvet för att hinna med att hjälpa till med möbler och sådant, säger Thomas.

Tre andra fyndställen i Varbergstrakten

•Brygghusets Secondhand Bua, Bua hamn, Bua.

•Duojagovi Loppis Återbruk i Veddige, Viskastigen 23, Veddige.

•Vintagebyrån, Birger Svenssons väg 16 E, Varberg.

Kungsbacka kommun:

Loppisen i Stuv.
Bild: Privat

• Loppisen i Stuv

Var: Stuvvägen 63, Frillesås.

När: Öppettiderna varierar, se Facebook, ”Loppisen i Stuv”.

Det som började med försäljning av urvuxna, men fina, barnkläder på Tradera slutade som en helt egen loppis med allehanda ting. Sofie Axelsson i Stuv har helt enkelt sinne för begagnat.

ANNONS

– När mina föräldrar gick i pension från sin tomatodling lånade jag den gamla packhallen för att ha loppis där en sommar. ”Jo, jo”, sa min far, som tvivlade på idén. Nu är jag inne på åttonde året. Och fler lär det bli, för det blir bara roligare och roligare ju fler som hittar hit, säger Sofie och skrattar.

I lokalen finns allt det där som hör en loppis på landet till. Husgeråd, leksaker, porslin, lampor, tavlor, smycken och mindre möbler. Det finns också några klädställ, men Sofie är extremt noggrann när det handlar om skicket.

– De måste var i nästintill nyskick för att jag ska ta emot kläder. Jag hänger dem också i storleksordning, vilket brukar vara mycket uppskattat bland kunderna, säger hon.

Det mesta Sofie säljer är sådant som andra lämnar in till henne. När något säljs får kunden 50 procent av summan.

– Det är en bra affärsmodell. Jag säljer också saker som skänks, men då går vinsten till olika barnfonder istället, berättar Sofie, som är glad över att kunna hålla liv i den forna packhallen i Stuv, där verksamheten nu fortsätter att blomstra.

Tre andra fyndställen i Kungsbackatrakten

•Stadsmissionens second hand, Borgmästaregatan 5, Kungsbacka.

•Gärdets Gård, Buera Gärdets väg 16, Vallda.

•Erikshjälpen, Kraftvägen 2, Kungsbacka.

Sugen på fler loppistips: Sök på Facebook efter ”Loppisguiden Halland med omnejd”.

ANNONS

LÄS MER OM LOPPISAR:

ANNONS