”Vi ser ingen avmattning på behovet av sjukhusvård. Det enda vi kan hoppas på är att vi nu har nått toppen”, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson och berättar att man måste ställa in ännu fler operationer om inte trycket på covidvården lättar. På torsdagen vårdades 52 personer med covid på Hallands sjukhus och ytterligare ett 15-tal personer fick eftervård.
”Vi ser ingen avmattning på behovet av sjukhusvård. Det enda vi kan hoppas på är att vi nu har nått toppen”, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson och berättar att man måste ställa in ännu fler operationer om inte trycket på covidvården lättar. På torsdagen vårdades 52 personer med covid på Hallands sjukhus och ytterligare ett 15-tal personer fick eftervård. Bild: Joakim Kullberg och Ciprian Gorga

Ljusningen i smittläget märks inte på sjukhuset

Halland toppar inte längre listan över landets mest coronadrabbade regioner, men på sjukhusen märks ingen avmattning – tvärtom. Runt 65 personer vårdas nu för covid-19 eller sviterna av sjukdomen, varav tio på IVA.
– Lättar inte trycket så måste vi stänga ännu fler operationssalar, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson.

ANNONS
|

Enligt den statistik som dagligen uppdateras på Region Hallands hemsida vårdas nu 52 personer med covid-19 på Hallands sjukhus, varav sju på IVA. Men sjukhuschefen förklarar att siffrorna inte visar hela bilden.

– Därutöver har vi ytterligare 10-15 patienter som inte längre är smittsamma och därför formellt inte är covidpatienter. Däremot kan exempelvis deras lungor fortfarande vara så skadade eller kroppen så skör att de behöver fortsatt sjukhusvård. Idag vårdas 13 patienter på IVA, varav tio på grund av covid, men bara sju är smittsamma och kräver särskilda skyddsåtgärder.

Läs även: Kritiskt läge på IVA i Halland

ANNONS

Ytterligare operationer i farozonen

Sedan drygt tre veckor tillbaka har Hallands sjukhus tvingats stänga 8 av 24 operationssalar, för att kunna frigöra personal till intensivvården. Detta drabbar i sin tur varje vecka hundratals patienter som väntat på operation.

– Om vi inte ser någon lättnad på IVA så har vi planer på att stänga ytterligare operationssalar. Vi börjar också se tecken på utmattning bland vår personal, vilket är oroväckande inte minst inför sommaren, säger Carolina Samuelsson.

Till skillnad från tidigare så är det nu inte främst äldre personer som behöver sjukhusvård för covid-19, eftersom en stor andel 70+ hunnit bli vaccinerade. Flertalet av de svårt sjuka återfinns istället i åldersspannet 50-70 år, men det finns även betydligt yngre.

Fler svårt sjuka när många smittas

– Även yngre kan bli otroligt sjuka, behöva mycket insatser och det kan ta lång tid innan de är tillbaka i full funktionsnivå, säger Carolina Samuelsson.

Men varför blir så många fler yngre allvarligt sjuka i covid, jämfört med tidigare? Hänger det samman med den brittiska virusmutationen? Carolina Samuelsson förklarar:

– Det diskuteras om den brittiska virusvarianten är lite mer aggressiv mot kroppen, men den stora anledningen är att så många fler blivit smittade. Om hundra 80-åringar får covid så behöver kanske 30 av dem sjukhusvård. Får hundra 50-åringar covid så kanske bara fem blir svårt sjuka. Men blir då 500 50-åringar smittade så får vi den här effekten. Även personer under 30 år kan bli så sjuka att de behöver lång intensivvård eller får komplikationer.

ANNONS

Halland inte mest drabbat

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik har Halland lämnat toppskiktet av mest smittdrabbade län och placerade sig förra veckan på en åttonde plats. Mest smitta finns nu istället i Västernorrland, följt av Kalmar och Örebro län (se faktaruta).

Inte heller på kommunnivå sticker någon halländsk kommun ut. Värst drabbat i Halland var Varberg med 54 fall per 10 000 invånare, följt av Hyltes 51 fall och Halmstads 48 fall per 10 000 invånare. Den mest drabbade kommunen i landet, Örnsköldsvik, hade förra veckan 143 fall per 10 000 invånare.

Stor risk att bli smittad

Men Carolina Samuelsson påminner om att smittspridningen i Halland fortfarande är hög:

– Det är förstås jättebra att vi ser en långsamt nedåtgående trend, men man får inte glömma att det är från en extremt hög nivå. Och på sjukhusen ser vi ingen avmattning. Dels kan det ta några dagar innan man utvecklar svår sjukdom, dels är det långa vårdtider för de som läggs in med covid-19, säger hon och fortsätter:

– Det är fortfarande stor risk att bli smittad i Halland och att vi får en ny uppgång i spridningen. Alla måste nu hjälpas åt att reducera sina kontakter och hålla avstånd.

Fakta: De mest drabbade länen

Antal nya covidfall per 100 000 invånare under vecka 15 (inom parantes faktiskt antal):

1. Västernorrland: 642 (1 569)

2. Kalmar län: 546 fall (1 343)

3. Örebro län: 479 fall (1 464)

4. Östergötland: 476 (2 223)

5. Uppsala: 454 (1 7 62)

6.Jämtland/Härjedalen: 450 (590)

7.Norrbotten: 435 (1 086)

8. Halland: 434 fall (1 462)

Fakta: Läget i de halländska kommunerna

Antal nya covidfall per 10 000 invånare under vecka 15. Inom parantes antal fall sedan pandemins start per 10 000 invånare.

Varberg: 54 fall (1 151)

Hylte: 51 fall (1 130)

Halmstad: 48 fall (1 117)

Kungsbacka: 41 fall (954)

Laholm: 36 fall (977)

Falkenberg: 31 fall (995)

ANNONS