LBVA: Fyll inte poolen med dricksvatten

En helg med fint väder sätter sina spår i vattentillgången och LBVA uppmanar till att använda vattnet på ”rätt sätt”. Att fylla poolen är inte att rekommendera.

ANNONS
|

– Man måste tänka på att dricksvattnet ska användas till hygien, hälsa och mat, inget annat, säger Mattias Hultin som är chef över driftsenheten.

En sådan helg som var, med höga temperaturer och solsken, lockar till bad och bevattning. Mattias Hultin säger att man direkt ser ett direkt samband på förbrukningen när vädret blir bättre.

– Det märks tydligt att folk fyller sina pooler och vattnar sina gräsmattor. I norra delen har vi till och med fått låna in vatten från Falkenberg, för att klara förbrukningen.

Mattias Hultin menar att det i dag inte finns några tydliga indikationer på ett bevattningsförbud, men påpekar att det beror på hur vattnet används.

ANNONS

– Det kan gå snabbt, säger han.

Ska man fylla poolen är rekommendationen att använda sig av så kallat tekniskt vatten i stället.

– Man kan ringa företag som spolar, och köpa vatten av dem. Då får man rent vatten men inte dricksvatten. Det behöver man inte i sin pool, säger Mattias Hultin.

Just nu går alla verk som är i drift för fullt och det är god vattentillgång. HP har tidigare skrivit om att det kan bli problem längre fram om inte kemikalierna går att få hem på grund av förseningar i leveransen orsakade av coronaviruset.

– Normalt sett ökar förbrukningen mest i juli när turisterna är här, men vi vet ju inte om det kommer så mycket folk i och med reseförbudet som vi har i dag på grund av corona, kanske blir det inte lika stort tryck som vanligt.

ANNONS