Lasse Diding ger Robespierrepriset till Kalle Holmqvist

Författaren och skribenten Kalle Holmqvist får Leninprisets komplement Robespierrepriset, på 10 000 kronor, av Lasse Diding. Beskrivs som en besjälad folkbildare

ANNONS
LocationVarberg||

Att Robespierrepriset tidigare hette Jan Myrdals lilla pris är passande för årets pristagare.…

– Myrdal har varit väldigt betydelsefull för mig, berättar Kalle Holmqvist.

I motiveringen till 2021 års Robespierrepris beskriver givaren Lasse Diding den 42-årige pristagaren Kalle Holmqvist som en socialistisk skribent och klassisk upplysningsman, som har verkat som historiker, journalist, arbetarförfattare och organisatör.

– Jag har skrivit mycket om arbetarrörelsens och socialdemokratins tidiga historia, men även om homosexuella på 1800-talet, häxprocesser och radikala kristna rörelser på 1700-talet, säger Kalle Holmqvist, som är uppvuxen i Härnösand och Upplands Väsby.

Leninpriset delas ut i Varberg

Robespierrepriset på 10 000 kronor kan ses som ett komplement till det omdiskuterade Leninpriset. Bakom priserna står varbergaren Lasse Diding, som kallas både mångmiljonär och kommunist.

ANNONS

– Ja, och han får kalla sina pris vad han vill. Franska revolutionen är väl nästan ingen emot och jag själv har inga direkta förebilder, kommenterar Holmqvist.

Skulle du ta emot Leninpriset?

– Det är en bra hypotetisk fråga men det känns självgott att tacka nej till ett pris man inte har fått. Men med tanke på att jag är emot stormakter och krig, så skulle jag behöva fundera på det. Jag är röd politiskt, men är inte vänsterpartist, så jag behöver inte förhålla mig till Sovjetunionen och att bryta sig ur den traditionen.

Robespierrepriset hette Jan Myrdals lilla pris när det instiftades 2010 och det är en skribent som Kalle Holmqvist respekterar.

– Sven Wernström har varit viktigast för mitt skrivande, men även Jan Myrdal och Maria Sandel. Myrdal upptäckte jag i Aftonbladet när jag var 16–17 år och hans skrev om antinazism och yttrandefrihet. Jag fastnade även för att han som antiimperialist inte bara kritiserade USA eller Sovjet, utan båda länderna. Det finns mycket jag inte håller med Myrdal om, men hans ständiga ifrågasättande uppskattar jag.

Har du varit i Myrdalbiblioteket i Varberg?

– Nej, jag tror aldrig att jag har varit i Halland över huvud taget tyvärr. Men jag läste nyligen en bok som hette Blåkullafärder och våldsamma svärmödrar, som handlar om spännande rättsfall i Halland på 1600-talet, så det vore roligt att se platserna som boken handlar om. Det vore intressant att se Myrdalbiblioteket, särskilt ifall det finns något om Mexiko där.

ANNONS

Kommer dina politiska åsikter fram även i barnböckerna som du har skrivit de senaste åren?

– Jag har skrivit mycket om trälar, men det går ju inte att säga att man har ett socialdemokratiskt eller socialistiskt perspektiv om man skriver om vikingatiden. Däremot har jag har ett frihetsperspektiv och tycker att det är viktigt att lära barn att ifrågasätta makten, berättar Kalle Holmqvist.

Lasse Diding upptäckte Kalle Holmqvist i samband med att dennes förlag Murbruk släppte en antologi med texter av Jan Myrdal 2007, kallad "Medvetandet gör oss ansvariga".

– Sedan dess har jag följt honom på exempelvis Aftonbladets kultursida och vi har haft lite kontakt men inte träffats, berättar Lasse Diding.

I prismotiveringen skriver Diding: ”Han har med tydlig pedagogik och genuint klassperspektiv i romaner, debatt och reportage skrivit om vår tids brännande frågor såväl hemma som ute i världen, såväl i nutid som i historien och då konsekvent ställt sig på de förtrycktas sida."

Motiveringen fortsätter: "Han har på ett brett, folkligt sätt vänt sig till såväl ungdomar som vuxna vilket vittnar om en genuin vilja att på alla områden göra vår värld en smula bättre och mer begriplig för så många som möjligt. I dessa tider av reaktionär motvind är besjälade folkbildare av en ny generation precis vad kulturkampen behöver mer än något annat."

ANNONS

Snart ska Leninpriset delas ut

Robespierrepriset, som Lasse Diding ger till ”en yngre svensk skribent eller konstnär som arbetar i en maktkritisk anda” är på 10 000 kronor och ska delas ut på Varbergs teater lördagen den 8 maj.

Då delas även Leninpriset på 100 000 kronor ut av Lasse Diding. Vem som får det i år har inte avslöjats, men priset brukar bland annat diskuteras eftersom det är namngivet efter Vladimir Lenin, som ledde ryska revolutionen och grundade den socialistiska, odemokratiska, enpartistaten Sovjetunionen.

Vid prisutdelningen ska även förra årets pristagare David Ritschard (Robespierrepriset) och Kajsa Ekis Ekman (Leninpriset) medverka.

ROBESPIERREPRISET

• Priset på 10 000 kronor (från Lasse Diding) instiftades 2010 som ett komplement till Leninpriset (på 100 000 kronor).

• Tidigare pristagare är Kajsa Ekis Ekman (som fick Leninpriset 2020), Martin Schibbye, Jenny Wrangborg, Gabriela Pichler, Eija Hetekivi Olsson, Sara Beischer (från Varberg), Sápmi Sisters (som tackade nej), Anna Roxvall (från Varberg), Henrik Bromander, Daria Bogdanska och David Ritschard.

• 2021 års pristagare Kalle Holmqvist har skrivit: ”Venezuela och drömmen om ett nytt Amerika” (2006), ”Den nya världen” (2008), ”Frans och Lars” (2012), ”Ondskan i Nordingrå” (2012), ”Gråkoltarna” (2013), ”Bränn biblioteken” (2014), ”Fred med Norge” (2015) och sedan 2017 barnböckerna ”Tjockskallarnas uppror”, ”En mystisk typ i Farsta centrum”, ”Blodbadet”, ”Gudarnas krig”, ”Special-Kevin och piraterna”, ”Det går en mördare lös” och ”Special-Kevin och varulvarna”.

ANNONS