Landshövding Brittis Benzler om hertigen: ”Jätteroligt”

Landshövding Brittis Benzler ser fram emot att ta emot hertig Julian Herbert Folke av Halland på besök.

ANNONS
|

Redaktionen når landshövding Brittis Benzler strax före klockan 12, en kort stund efter att hovet meddelat att prins Carl Philip och prinsessan Sofia nyfödde son prins Julian blir hertig av Halland:

– De ringde nyss, för sådär tjugo minuter sedan, från hovet och berättade det. Det är jätteroligt att kungafamiljen har valt Halland som hertigdöme för sin nya medlem. Vi ser så klart fram emot att ta emot Hallands nye hertig och hans familj på besök så småningom, säger Brittis Benzler.

Vad innebär detta rent praktiskt?

– Det känner jag faktiskt inte till så mycket om. Det behöver jag läsa på om.

ANNONS

Vem var det som ringde från hovet?

– Det var riksmarskalken Fredrik Wersäll.

Riksmarskalken är hovets högste tjänsteman, och chef för kungliga hovstaterna. I hans arbetsuppgifter ingår bland annat att hålla kontakt med riksdag och regering.

Brittis Benzler har varit verksam som politiker för Vänsterpartiet tidigare – ett parti som vill avskaffa monarkin men Brittis Benzler avstår från att kommentera nyheten i den egenskapen.

– Jag är landshövding i Halland och företräder givetvis mitt ämbete och ingenting annat.

Prins Bertil (1912–97) var hertig av Halland under hela sin levnad. Hans hustru prinsessan Lilian (1915-2013) blev hertiginna av Halland i samband med deras giftermål 1976.

LÄS MER:Beskedet: Det ska prinsen heta

LÄS MER:Allianser och svek i Ingeborgs väg till makten

ANNONS