Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Fredrik Sandberg/TT.

Långa köer till stöd för barn och unga

Närsjukvårdens nya team, som ska ge stöd till barn och unga med "måttlig psykisk ohälsa”, har redan en lång kö av hjälpsökande.

– Vi misstänkte att det fanns ett stort mörkertal av unga som tidigare hamnat mellan stolarna. Nu behöver vi lyfta frågan om hur vi ska hantera situationen, säger Tommy Rydfeldt (L), närsjukvårdsnämndens ordförande.

Det nya länsövergripande teamet startade i november och bemannas av psykologer och kuratorer. Tanken är att teamet ska fånga upp de barn och unga som har för stora problem för att kunna få hjälp på sin vårdcentral, men är för friska för barn- och ungdomspsykiatrin.

– Gruppen med måttliga besvär har visat sig vara större än vi räknade med och det är olyckligt att vi redan fått en kö, säger Karin Borgman Remse, områdeschef inom närsjukvården.

Sedan starten har teamet tagit emot 215 remisser från länets vårdcentraler och från BUP. I slutet av juni stod 39 barn och unga i kö, varav 16 från Halmstad.

– Det är aldrig bra att bygga upp köer och jag kommer nu att informera hälso- och sjukvårdsutskottet om läget. Vi klarar uppenbarligen inte vårt uppdrag med nuvarande resurser, säger Tommy Rydfeldt.

Karin Borgman Remse hoppas dock att situationen ska förbättras inom kort. En ersättare till en föräldraledig psykolog tillträder i augusti och från september får verksamheten en chef.

– Vi startade med ett vitt papper och behöver nu se över vårt arbetssätt och om det är rätt patienter som remitteras till teamet. Det vi vet säkert är att behovet är stort och att något måste göras.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här