Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pendlarna får längre restid och hälften så många tåg att åka med i rusning. Bild: Annika Karlbom
Pendlarna får längre restid och hälften så många tåg att åka med i rusning. Bild: Annika Karlbom

Längre restid och inställda insatståg för pendlarna

Banarbeten ställer till det ännu en gång för dem som pendlar. Restiden mellan Göteborg och Kungsbacka är dubbelt så lång, samtidigt som insatstågen i rusning är inställda.

Det är Trafikverkets byggen som sätter käppar i hjulet för de vana pendlarna. Fram till den 2 augusti är hela sträckan mellan Göteborg och Kungsbacka avstängd och samtliga pendeltåg ersätts med buss.

– Trafikverket håller på att ansluta Västlänken och lägger helt nya spår mellan Göteborg och Mölndal, säger Peter Gyllander, press- och informationschef på Hallandstrafiken.

Dubbelt så lång restid

Pendlare som åker från Göteborg med Öresundståget till Halmstad, Laholm eller vidare ännu längre söderut måste i stället ta en buss från Åklareplatsen i Göteborg och därefter byta till tåg i Kungsbacka. Sträckan Göteborg-Kungsbacka som vanligtvis tar 19 minuter tar under banarbetet dubbelt så lång tid.

– Det blir längre restid och det är såklart många som påverkas. Men det är väldigt mycket färre resenärer nu i semestertider, och corona påverkar ju också. Även om vi ser att tågresandet har ökat sedan i mitten av juni när restriktionerna släppte så har vi långt kvar till normala nivåer.

Insatstågen mellan Halmstad-Göteborg inställda

Förutom den dubbla restiden mellan Göteborg och Kungsbacka, är näst intill alla insatståg från Halmstad till Göteborg och omvänt inställda. Det innebär att tidtabellen, förutom något undantag tidigt på morgonen, enbart erbjuder timmestrafik. Samma antal resenärer behöver därför, i rusning, resa med hälften så många tåg.

– Vår ambition och vårt mål är att inte ha trängsel på våra tåg. Vi har bussar i beredskap i Varberg om det skulle bli mycket folk, säger Gyllander.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här