Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Digital doktor. Patienter på akuten som inte behöver en fysisk undersökning kommer i sommar att erbjudas hjälp via en digital vårdcentral.

Läkarbesök via nätet på prov i sommar

Patienter som söker vård via akuten kan i sommar få möjlighet att träffa en läkare via nätet. Region Halland har inlett ett tillfälligt samarbete med en digital vårdcentral.

I förra veckan kunde HP berätta om den växande trenden med digitala vårdcentraler. Än så länge har inte Region Halland någon sådan i egen regi, men nu tar man ett litet steg genom att på försök erbjuda invånarna möjlighet att träffa läkare via länk.

I sommar kommer patienter som söker sig till akuten, men som inte är i behov av akutvård eller en fysisk undersökning, att erbjudas en kontakt med den digitala vårdcentralen Min doktor.

Men det är helt frivilligt, poängterar Eva Osvald Gustafsson, direktör för regionens framtidsarbete.

– Och erbjudandet ges först efter att en sjuksköterska på akuten har bedömt patienten. Och man tar också ställning till om personen i fråga kan och vill använda sig av den här digitala tekniken, säger hon.

Om så är fallet får patienten en personlig kod som gäller som betalning när man besöker den digitala vårdcentralen. För varje besök betalar Region Halland 450 kronor till Min Doktor men för patienten är kostnaden densamma som vid ett vanligt besök på en vårdcentral, 150 kronor.

Fördelen är att patienten kan få diagnos och behandling utan att behöva vänta i onödan på akuten eller i väntrummet på en vårdcentral.

Varför har ni inlett detta samarbete?

– Inom hälso- och sjukvården efterfrågas det fler former att kunna möta sjukvården och detta är ett sätt. Vi såg att det under sommaren skulle kunna vara intressant och värdefullt att prova på detta som ett komplement och sedan får vi utvärdera hur patienten upplevt det, säger Eva Osvald Gustafsson.

Satsningen är också ytterligare ett sätt att avlasta akuten som har extra hög belastning på sommaren.

– Vi gör detta för att tillgodose behoven under sommaren. Många sommargäster söker sig till en akutmottagning trots att de inte behöver, och det kan ju ha att göra med att de inte tillhör någon vårdcentral här. Då kan detta vara ett bra komplement, säger Eva Osvald Gustafsson.

Samarbetet inleddes under måndagen och pågår fram till den 28 augusti. 

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här