Läkarbesök på distans minskar smittrisken

För att förhindra smittspridning och förenkla för patienterna satsar Region Halland på att allt fler läkarbesök ska ske på distans, via nätet. För mulitsjuke Lennart Reis passar det perfekt.

ANNONS
LocationHalland||

Region Halland har haft möjlighet att erbjuda patienter läkarbesök via nätet sedan 2018. Patienten laddar ner en app eller loggar in via en länk på 1177.se. När det är dags för den inbokade läkartiden loggar både läkare och patient in och kan prata med varandra genom ett videosamtal. På så sätt kan läkaren se patienten och det går även att dela skärmen så att provresultat och annat kan visas.

– Den här typen av digitala läkarbesök passar perfekt för årskontroller av diabetes till exempel, säger Lars Rödjer, hormonläkare (endokrinolog).

I dessa tider av coronavirus är sjukhuset ingen bra plats för personer som tillhör riskgrupperna att befinna sig om det inte är nödvändigt. Då är det mycket bättre om läkarbesöket kan ske digitalt.

ANNONS

Än så länge är det inte så många som känner till att möjligheten finns men det ska det bli ändring på är tanken. En patient som regelbundet träffar sin läkare via nätet är Lennart Reis från Ullaredstrakten. Hans första digitala läkarbesök genomfördes i januari 2019.

– Det är alldeles utmärkt. Alla vinner på det. Annars får jag åka tre mil i bil och eftersom jag har svårt att gå får jag ha med mig min cykel för att ta mig från parkeringen. Sedan pratar jag med läkaren i fem-tio minuter och åker hem igen, säger han.

Han är njurtransplanterad och har diabetes. Eftersom han är mulitsjuk och tillhör riskgrupp skulle det vara livsfarligt om han drabbas av covid -19.

Bäst fungerar det, enligt Lars Rödjer, om patienten laddar ner Region Halland-appen till sin mobiltelefon. Det har varit en del teknikstrul med datorlösningen. Men det går också att genomföra läkarbesök på distans via telefonsamtal.

Lars Rödjer har under hela sin läkarkarriär haft stort intresse av preventivt arbete, det vill säga att förhindra ohälsa och inte sprida smitta. Arbetet med de digitala vårdkontakterna rimmar väl med de ambitionerna.

– Mötespunkterna/ beröringspunkterna måste minskas, för att förhindra att smitta sprids till riskgrupperna. Vi tänker kanske inte alltid på att vi utgör en risk för andra genom att vi för smittan vidare. Jag rekommenderar nu i stort sett alla som har bokade besök till Hallands Sjukhus att kontakta sin mottagning för att eventuellt omboka till distansmöte/telefonmöte för att minimera risken för smittspridning, säger han.

ANNONS
ANNONS