Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färre patienter med covid vårdas på Hallands sjukhus än vad det gjort på ett halvår.
"Det ser onekligen otroligt ljust ut”, säger Region Hallands kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier om coronaläget i Halland. Bild: HP-arkiv

Lägsta antalet IVA-patienter i år: ”Hoppet ökar”

Ingen av patienterna som just nu vårdas på intensivvårdsavdelningarna i Halland är covidsmittsamma och endast en IVA-patient vårdas kvar efter en covidinfektion. Det är det lägsta antalet på ett halvår.

Smittläget i Halland är ljusare än på länge, både antalet nyupptäckta fall och antalet personer som behöver sjukhusvård minskar. Antalet covidpatienter inlagda på Hallands sjukhus har inte varit så lågt som det är nu sedan i november 2020.

Hur man presenterar statistik skiljer sig mellan regionerna och myndigheterna. Enligt den statistik som Region Halland dagligen uppdaterar vårdades det under måndagen två covidpatienter på sjukhus och ingen på IVA. I statistiken räknas dock inte patienter som lagts in på sjukhus med en covid-diagnos och som legat inne så pass länge att de inte längre är smittsamma. Med dessa patienter inräknade visar statistiken i stället att 11 personer vårdas på sjukhus för covid-19 eller följder av det varav en på IVA.

LÄS MER: Färre inlagda covidpatienter – IVA går tillbaka till baskapacitet

Positivt coronarekord

Oavsett hur man räknar antalet inneliggande patienter är det färre än på länge.

– Det har inte varit så lågt sedan november förra året, säger Region Hallands kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier.

På grund av tekniska problem saknas statistik om antalet nya fall under förra veckan. Sedan rekordet vecka 12 (2159 personer) har antalet nya fall sjunkit vecka för vecka, så ser det även ut att fortsätta.

– Även om vi inte har den exakta siffran vet vi att det var en minskning av antalet nya fall under vecka 21, säger Johanna Wiechel-Steier.

”Hoppet ökar”

För två månaders sedan såg läget helt annorlunda ut. Då var Halland den region i landet med högst andel smittade per invånare. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik som jämför regionerna hade Halland 145 fall/100 000 invånare under vecka 20. I början av april var siffran i stället 564 fall/100 000 invånare.

Hittills har 131 185 personer i Halland vaccinerats med en första dos och 58 477 även fått sin andra dos. Det innebär att 17,5 procent av hallänningarna är färdigvaccinerade.

Vågar man tro att smittan är på väg bort nu när fallen minskar och fler vaccineras?

– Vi vet inte vad som kan hända om man fortsätter att vara för oförsiktig men det ser onekligen otroligt ljust ut. Hoppet ökar för vare vaccineringsdag om går.

LÄS MER: Halland lättar på munskyddsråd

LÄS MER: Nya åldersgrupper får boka vaccin

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!