Landshövdingen i Halland Brittis Benzler deltog vid redovisning av av avloppsprojektet och sa att resultaten är värdefulla för att veta ”vart riktade insatser mot missbruk” lämpligen kan göras”
Landshövdingen i Halland Brittis Benzler deltog vid redovisning av av avloppsprojektet och sa att resultaten är värdefulla för att veta ”vart riktade insatser mot missbruk” lämpligen kan göras” Bild: Roger Larsson

Länsstyrelsen vill spåra anabola steroider i kissvattnet

Länsstyrelsen och kommunerna planerar att mäta hur mycket dopning som förekommer bland hallänningarna, genom prover från avloppsvatten.

ANNONS
|

– Flera kommuner är med i ett projekt kring prover ur avloppsvatten för att se narkotikabruket. Ur samma prover hoppas vi också kunna få ett underlag vad gäller dopning, säger Linda Wennerholm, som är samordnare för folkhälsofrågor vid länsstyrelsen i Halland.

Detta avslöjade hon under tisdagen vid en årsredovisning av narkotikaprojektet.

Alla Halländska kommuner var med och mätte spår av narkotika i sina reningsverk redan 2017. Då konstaterades att narkotikabruket är utbrett över hela länet och inte enbart på de större orterna.

Laholm, Hylte och Kungsbacka (vilka skrivit på ett avtal om fem års mätningar) samt i viss utsträckning även Halmstad, har fortsatt att ta prover för projektet under de två år som följt. Det är i huvudsak användningen av amfetamin, metaamfetamin, kokain, cannabis och ecstacy som intresserar kommunerna och länsstyrelsen, samt även ett läkemedel som missbrukas: tramadol - en smärttablett som innehåller opium.

ANNONS

För tramadol kan man jämföra skillnaden på receptförskrivningen på en ort mot de kemiska substanser som kissats ut på toaletterna. Hos de deltagande kommunerna har generellt sett - kan rapporteras - tramadolförekomsten (metaboler av medicinen) i avloppsvattnet minskat något under de senaste åren.

När Linda Wennerholm pratar om dopningsämnen menar hon framför allt de preparat som missbrukas av kroppsbyggare, anabola steroider är vanligast.

– Vi har inte bestämt oss för vilka dopningspreparat vi ska söka efter, men det kommer troligen att bli några av de vanliga vid tullens beslag, säger hon.

Vattenprover i projektet tas från ett 30-tal reningsverk i länet under två skilda dygn på året - och olika veckodagar. Nästa provdygn infaller redan om ett par veckor. Även om man då inte hunnit bestämma vad för preparat eller metabol man ska söka efter i provglaset, säger Linda Wennerholm att provsatserna kommer att finns kvar på labbet. Det är tills att man framför allt rett ut vilka ämnen från dopningsanvändningen som lämnar kroppen och som är möjliga att analysera.

ANNONS