Kritiskt läge på IVA i Halland

Läget på IVA i Halland är kritiskt. För tillfället är varenda plats upptagen och nu är budskapet till de andra regionerna att Halland inte kan ta emot fler patienter för tillfället.

ANNONS
|

Region Halland har under hela pandemin bistått andra regioner med intensivvårdsplatser. Men nu är läget kritiskt även här.

– För närvarande har vi lika många patienter i intensivvård som det finns platser i Halland, säger Carolina Samuelsson chef för Hallands sjukhus.

I Halland är nu minst fyra av platserna upptagna av patienter från andra regioner men nu är budskapet att Halland inte kan ta emot fler.

– Det sker nationella avstämningsmöten varje dag och i dag kommer vi sannolikt signalera att vi inte kan bistå andra regioner med platser, säger Carolina Samuelsson.

Hur görs bedömningen när ni tar emot patienter från andra regioner. Behåller ni några platser i reserv eller tar ni emot tills det är fullt här?

ANNONS

– Det görs inga sådana generella bedömningar. Det beror på transportmöjligheter och hur akut läget är, säger Carolina Samuelsson.

Region Halland har under pandemin själva behövt skicka väldigt få patienter till andra regioner men det kan behöva bli aktuellt nu om det inträffar något oförutsett.

– Inträffar det en större olycka, där det kommer krävas intensivvård, kommer vi ta hand om dem på bästa sätt. Då kan det behöva bli så att vi behöver flytta ut patienter från IVA till andra regioner, säger Carolina Samuelsson.

ANNONS