Kritik riktas mot Gekås i coronatider

Kritiken mot att Gekås håller öppet i coronatider är på sina håll vass. – Här går pengar före liv. Gekås är så stora att de borde ta ett större samhällsansvar, säger Martin Alexandersson.

ANNONS
|

I början på veckan var Jönköpingsbon Martin Alexandersson på Gekås – ett besök han nu ångrar.

– Jag gjorde fel som åkte dit. Det är en lek med liv. Gekås är farligt för både personal och kunder. Jag riskerade att få covid19 vid cirka 20 tillfällen per minut när jag var där. De har inte byggt bort kundflödena för de korsar varandra, säger han till HN.

Shoppare om Gekås i coronatider

På torsdagsförmiddagen var Martin Hjortsberg där med två av sin fyra barn. Familjen från Vetlanda brukar shoppa på Gekås varannan månad i samband med att barnbidraget kommer.

– Om jag jämför med hur det var för två månader sedan är det mycket mer folk nu. Det är jättestor skillnad. Man kan inte tro att det är coronatider, säger Martin och fortsätter:

ANNONS

– Men vi har handsprit med oss och jag har redan haft corona så jag kan inte bli smittad igen.

Håller shopparna rekommenderat avstånd?

– Nej, de håller inte avstånd, vissa bryr sig inte.

Göran och Karin Sundquist från Dalarna hade en helt annan bild av sitt besök.

– I dag var det väldigt lugnt och de hade möblerat bra där vi tog en fika och det var tomt i kassorna. Jag tror varningarna har bitit, säger Göran.

Karlstadsbon Therese Akhan tyckte dock att det var alldeles för trångt på vissa platser, bland annat vid sminket och schampot.

– Då tog jag mig därifrån ganska fort.

Gekås svarar på kritiken

Vad tycker du om kritiken som riktas mot Gekås?

– Sköter man sig som individ klarar vi att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Jag tycker det är högst olämpligt att ge sig iväg till Ullared om man tillhör en riskgrupp. Är man orolig bör man också stanna hemma, säger vd:n Boris Lennerhov och fortsätter:

– Jag får mejl som säger att vi borde ha stängt ner för länge sedan och vissa skriver att de är jättenöjda.

Är det fler insatser för att motverka trängsel på gång?

– Vi har gjort jättemycket och just nu vet jag inte vad vi kan göra mer.

ANNONS

Har ni planer på att införa krav på munskydd?

– I början funderade vi om personalen skulle bära munskydd, men myndigheterna avrådde från det. Nu har vi inga planer på det om myndigheterna inte utfärdar något krav.

Vilken åtgärd har varit mest effektiv?

– Det var när vi minskade antal besökare från 7 500 till 3 500. Det skulle ha blivit kaos i restaurangerna annars. Jag hoppas att folk i allmänhet håller avstånd – även i Ullared.

Från 30 april till och med 13 juli har Falkenbergs kommun fått in 18 klagomål som rör Gekås och covid19. Länsstyrelsen gjorde sitt första besök på Gekås under torsdagen.

Vad tar ni med er från det?

– Vi kommer lägga vår bedömning till den samlade lägesbilden som ska skickas till regeringen, säger Niklas Glas, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Halland.

Läs mer: Rapport från Halland visar: Trångt på uteställen och i köpcentrum

ANNONS