Lennart Bengtsson ekobonde
Lennart Bengtsson ekobonde Bild: Jari Välitalo

Kravbonden som ställde om

Trots att Halland hamnat långt ned på Kravs ekorankning finns det en Kravbonde i Öinge som varit lite före sin tid.

ANNONS
|

Familjegården Bonnagård i Öinge by har funnits sedan 1892. Det var en självklarhet för Lennart Bengtsson att ta över den efter hans föräldrar för 50 år sedan.

Han har varit verksam bonde sedan dess och hans brinnande engagemang för en hållbar produktion gjorde att han för över 30 år sedan ställde om till att bli en Kravbonde.

– Många var skeptiska i början men någon måste ju prova. Det har varit en intressant resa och om man vill ha en förändring måste man börja någonstans. Jordbruket handlar om så mycket mer, samtidigt som vi ska effektivisera produktionen måste det finns en balans.

ANNONS

– Jag har följt med i debatten kring djurhållning och det riktades en kritik mot hur vi producerade livsmedel. Då känns det bra att kunna försvara det man håller på med, berättar han.

LÄS MER:Halland i botten på Kravs ekorankning

Att det är viktigt med bra djurhållning på gården var tydligt innan han gick över till att bli fullskaligt ekologisk. Tidigare hade han grisar på gården som härjade fritt på gården året runt, vilket var ovanligt på den tiden.

– Folk trodde att jag var dum i huvudet, säger han och skrattar.

Han gick från att ha grisar på gården till att föda upp nötkreatur, då marken var bättre lämpad till det. Strax därefter ställde han om till att bli en Krav- bonde.

Lennart Bengtsson ekobonde
Lennart Bengtsson ekobonde Bild: Jari Välitalo

På gården finns det 130 kor som får beta fritt i stora hagar under större delen av året.

En viktig orsak till varför gården har lyckats ställa om till ekologiskt är balansen mellan växtodling och djur. Gödsel från djuren går till växtodlingen och djuren livnär sig på växtodlingen.

– Vi har mycket vall på gården och vall binder kväve. Vallen är viktig i det ekologiska jordbruket. Vallarna plöjs på våren, för att minimera näringsförlusten under våra regniga vintrar. Utan en vettig växtodling blir det svårt med ett ekologiskt lantbruk. En stor del av det jag förädlar ska komma från gården.

ANNONS

Försäljningen av ekologiska produkter har minskat något medan närproducerade livsmedel ökat, men det är inget som hindrar Lennart.

– Det är inte alltid det ekonomiska som är det viktigaste, man får ha lite utmaningar i livet och man vill inte ångra att man blev bonde, säger Lennart Bengtsson.

ANNONS