Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Stora mängder regn är på väg att dra in över Halland under fredagen. Bild: Johan Nilsson / TT

Kraftigt regnoväder väntas i Halland – SMHI utfärdar varning

Stora mängder regn är på väg att dra in över Halland under fredagen. Nu utfärdar SMHI en klass 1-varning.

Redan under fredagsmorgonen föll ett kraftigt regn i lokala delar av Halland. Regnet väntas hålla i sig hela dagen och SMHI har därför gått ut med en klass 1-varning för hela Halland, vilket är den lägsta varningsgraden.

– I det här fallet har en klass 1-varning utfärdats eftersom det väntas regna 35 millimeter på tolv timmar, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Enligt Söderberg rör det sig till en början mestadels om skurar, men det blir desto mer regn under eftermiddagen.

– Det blir ganska intensiva skurar och det kan även bli inslag av åska, men det är ganska kortvarigt. Varningen avser totalmängden och att det gäller ett större området. Varningen gäller hela Halland, men det kan förekomma lokala variationer, säger hon.

Vädret som väntar kan enligt Sofia Söderberg inte liknas vid skyfall som innebär 50 millimeter regn på en timme. Däremot kan regnovädret orsaka konsekvenser.

– Det kan bli stora vattensamlingar på vägar till exempel. Sedan finns det även risk för översvämmade källare i samband med det här.

Förutom stora mängder regn, väntas också hårda vindar dra in över länet.

– I kustbandet ser det ut att bli en byig vind, till och med mycket hårda vindbyar. Det kan blåsa upp emot 21 meter per sekund.

SMHI:s varning avser dock inte vindbyarna, utan enbart de kraftiga regnmängderna.

– Vindbyarna rör mestadels kustbandet och vi varnar bara om det drar in en bit över land. Men vi får se över prognosen under dagen och se hur det utvecklar sig, säger Sofia Söderberg.

Fortsatt ostadigt under helgen

Det värsta regnovädret avtar redan under fredagsnatten, men även lördagen ser ut att bjuda på paraplyväder.

– Det är några skurar som kommer att passera. Det blir även lite blåsigt, men inte fullt så blåsigt som under fredagen.

Enligt Sofia Söderberg är det främst de norra delarna av Halland som drabbas av det ostadiga vädret, men menar att det ser ut att bli någon skur på de flesta håll – även i söder.

– Det blir nog någon skur även i de södra delarna av Halland, men de varvas också med någon solglimt.

Vad gäller söndagen är väderläget mer oklart. Molnigheten gör prognosen otydlig, men i nuläget ser det ut som att mer regn drar in under dagen på söndag.

– Det här regnet dröjer kvar under kvällen och natten till måndag. Detaljerna är lite kluriga än så länge. Det kan bli rikliga mängder så det kan vara värt att hålla utkik efter varningar, säger Söderberg.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här