Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Kraftig ökning av stölder på Gekås

Stölderna på Gekås har ökat markant jämfört med samma period förra året. Anmälningarna har stigit från 6 till 28 stycken. Senast greps en äldre kvinna med en rad stulna varor, bland annat lax och rostbiff.

En äldre dam drar sin rullväska genom utgången till Gekås. Hon har betalat för några enstaka varor i kassan. Men när hon passerar utgången ljuder larmet. När väktare kontrollerar hennes väska finns obetalda varor för 3 000 kronor, bland annat en ryggsäck, läsglasögon, en klänning, fotkräm samt rostbiff och lax.

Dessutom har damen en ny kappa på sig för nästan 2 000 kronor.

Stölden är en av många den här vintern på Gekås. Färsk statistik från företaget visar att anmälningarna ökat rejält jämfört med samma period förra året.

Under december och januari 2019/2020 gjorde Gekås fem anmälningar om ringa stöld (tidigare snatteri; varor värda under 1250 kronor) och en om stöld.

”Det har blivit bättre”

I december 2020 och januari i år har Gekås polisanmält 17 ringa stölder och elva stölder. Alltså från sex till 28 polisanmälningar.

– Jag tror att man drar sig från att göra saker när man är påpassad och iakttagen av många kunder i varuhuset. Men den största saken är nog att vi blivit mer uppmärksamma i våra kassor. Det har blivit bättre och det ger resultat, säger säkerhetschef Boris Carlsson.

På grund av coronapandemin har kundbesöken minskat ordentligt för Gekås. Besöksantalet från ovan nämnda perioder har dalat från cirka 479 000 till 276 000 personer.

Dessutom får max 2 000 kunder befinna sig i varuhuset samtidigt, mot normala 8 000. Boris Carlsson berättar att Gekås nya vd, Patrik Levin, spontant ställt frågan om det alltid begås så många stölder i varuhuset.

Inga extra åtgärder

Patrik Levin har dock inte analyserat brottsstatistiken närmre.

– Jag får ju uppgifterna av dig, så det är svårt för mig att svara på. Men vi har inte lika mycket kunder nu, det är en stor butik och då är det lättare att gå undan, om man uttrycker sig så. Sedan låter det som att vi gör ett bättre jobb än tidigare, säger han.

Behöver ni ta till ytterligare åtgärder för att få stopp på stölderna?

– Nej, i dagsläget känner vi att vi är på rätt väg. Det är flertalet personer som åkt fast. Sedan är det ju svårt att sia om det är fler stölder eller om vi tagit fler.

– Men vi har blivit lite bättre på att uppmärksamma vad som händer. Både personalen och väktare som vi använder oss av, säger Patrik Levin.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!