Konstrundan inställd — men MÅS Persson kör ändå

Konstrundan i Halland skulle ha startat Kristi himmelfärdsdag, men har ställts in på grund av coronapandemin. Konstnären Stefan MÅS Persson ställer dock ut som vanligt, men den här gången får den som vill se hans nya bilder besöka hans ateljé på nätet istället.

ANNONS
|

Konstnären Stefan MÅS Persson från Halmstad har ställt ut på Konstrundan i Halland 23 gånger. Men i år är konstrundan inställd, eller kanske bara uppskjuten, på grund av coronapandemin. Det planeras nämligen för en ny konstrunda i höst istället. MÅS Persson ställer dock ut precis som vanligt — nästan i alla fall. När HP ringer upp sitter han ute i sin trädgård och dricker kaffe.

– Inför konstrundan brukar jag städa min ateljé så att den nästan ser ut som ett galleri och vid den här tiden sitter jag där med en massa människor och är trevlig och pratar, säger han.

ANNONS

Även i år har Stefan MÅS Persson städat och gjort fint i sin ateljé. Nya bilder hänger på väggarna precis som på en vanligt konstrunda, men ateljén är helt tom på folk. Den som vill se hans nya bilder får istället gå konstrundan på hans hemsida, sittandes framför datorn eller i soffan med paddan.

– Jag brukar ju få en så fantastisk kick av alla besökare, men nu har ju vartenda projekt och varenda utställning som jag skulle ha deltagit i blivit inställda, så jag tänkte ”äsch, jag ställer ut i alla fall”, säger han.

Årets utställning börjar med en översiktsbild över det första rummet man kommer in i. Den som har besökt ateljén förut känner igen sig. Sedan följer alla bilderna i den ordning de hänger i, inzoomningsbara och med namn och mått. Man kan ta det i den takt man vill, eller få en snabb rundtur genom att välja det 24 sekunder långa videoklippet där kameran sveper långsamt genom rummet. På samma sätt kan man klicka sig igenom rum för rum.

– Från början var tanken att jag skulle filma med en drönare och flyga igenom rummen, men det blev så skakigt och suddigt när jag tittade på resultatet, säger Stefan MÅS Persson.

ANNONS

Hur många virala besökare räknar du med på årets konstrunda?

– Jag har nog haft ungefär 100 besökare som har varit inne och tittat idag. Det känns kul, jag hade inga förväntningar alls när jag öppnade.

– Det blir ju inte samma upplevelse som att se det på riktigt, men så nära man kan komma tycker jag.

Kan du tänka dig att ställa ut så här igen när pandemin är över?

– Kanske. Många tycker nog att det känns lite konstigt och pinsamt att gå in till konstnärer om man bara vill gå runt och titta lite och inte tänker köpa något eller säga något om konsten. Då kan ju det här kanske vara ett bra sätt att smyga sig in och titta utan att det känns obehagligt.

ANNONS