Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Kommunala bolaget Hallands hamnar har köpt in representationskläder till sina åtta högsta chefer för 84 000 kronor. ”Jag har respekt för att det kan sticka i ögonen, men för mig handlar det om att representera bolaget på ett enhetligt sätt”, säger vd Björn Alvengrip. Till vänster syns komersielle chefen Emil Vranjancu och administrative chefen Kent-Åke Lindqvist representera hamnbolaget på en näringslivsgala.
Kommunala bolaget Hallands hamnar har köpt in representationskläder till sina åtta högsta chefer för 84 000 kronor. ”Jag har respekt för att det kan sticka i ögonen, men för mig handlar det om att representera bolaget på ett enhetligt sätt”, säger vd Björn Alvengrip. Till vänster syns komersielle chefen Emil Vranjancu och administrative chefen Kent-Åke Lindqvist representera hamnbolaget på en näringslivsgala.

Kommunalt bolag klär upp ledningen för 84 000

De åtta högsta cheferna i det kommunala bolaget Hallands hamnar kan numera representera sin arbetsgivare ståndsmässigt. Exklusiva kostymer, skjortor, blusar och en dräkt har inhandlats till ledningen för drygt 84 000 kronor.

– Vår arbetsgivare håller en väldigt stram linje och det finns inga personalförmåner. Då blir man extra irriterad när man hör talas om sådant här, säger en anställd som vill vara anonym.

Klädinköpet har gjorts hos anrika herrekiperingen Sjöbergs Konfektion i Karlshamn, som fakturerat bolaget 84 436 kronor för sju ”mässpaket herr" och ett "mässpaket dam".

– Det är jag som vd som fattat beslutet att mina närmaste medarbetare ska använda de här kläderna när de reser och representerar bolaget. Vi jobbar på en internationell marknad och har krav på oss att dra in stora summor. Förra året hade vi i ledningen över 350 kundmöten, förklarar Björn Alvengrip, vd för Hallands hamnar.

Kläder för 10 000 per person

Han förtydligar att ”mässpaketen” består av en kostym, två skjortor, två slipsar och en pullover, allt i färger som stämmer överens med bolagets grafiska profil i blått och vitt. Ledningsgruppens enda kvinna, personalchefen Solweig Hagselius, har istället fått en dräkt och blusar till en kostnad av 12 400 kronor.

– Inköpsvärdet är cirka 10 000 per person, men det är kläder av hög kvalitet som ska användas länge, kommenterar Alvengrip.

Hallands hamnar är ju ett kommunalt bolag. Är det rimligt att använda skattepengar till att klä upp ledningen?

– Jag har inte sett det på det sättet. Jag har respekt för att det kan sticka i ögonen, men för mig handlar det om att representera bolaget på ett enhetligt sätt, säger Björn Alvengrip.

Kan även användas privat

Enligt Inkomstskattelagen är arbetskläder en skattefri förmån, under förutsättning att de ”inte lämpligen kan användas privat”, exempelvis genom att vara försedda med arbetsgivarens namn eller logotyp.

Står det Hallands hamnar på de kläder som köpts in?

– Nej, det gör det inte och det får jag erkänna är ett misstag. Jag inser att kläderna även kan användas för privat bruk och har därför anmält inköpet till skattemyndigheten. Jag har själv betalat 5 500 kronor i skatt för mina kläder, säger Björn Alvengrip.

Festliga inslag på konferens

Bland Hallands hamnars fakturor märks också en från konferensanläggningen Ön utanför Laholm, där 16 chefer vistats en lördag-söndag i oktober förra året. Av totalkostnaden på 76 000 kronor består mer än hälften av mat och dryck, bland annat ”matlagningsaktivitet”, 37 starköl och åtta flaskor vin.

– Min produktionsledning fick i uppdrag att ta nästa steg i samordningen mellan hamnarna i Halmstad och Varberg och eftersom alla har sjukt mycket att göra så fick man ta helgen till hjälp. Enligt vår policy för intern representation får alkohol intas måttfullt i samband med måltider och det har man följt. Jag tycker det är fantastiskt att medarbetare vill lägga en helg på att jobba, säger Björn Alvengrip.

Fotnot: I bolaget Hallands Hamnar ingår hamnarna i Halmstad och Varberg med totalt cirka 160 anställda. Båda hamnarna ägs till 100 procent av respektive kommun. Bolaget har en politisk styrelse som utses av kommunfullmäktige i Halmstad och Varberg.

LÄS MER:

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här