Hinner inte med. När städpersonalen även fått andra arbetsuppgifter riskerar vårdhygienen att bli lidande, menar Kommunal och kräver att regionen vidtar åtgärder. Bild: Bertil Ericson/Arkiv
Hinner inte med. När städpersonalen även fått andra arbetsuppgifter riskerar vårdhygienen att bli lidande, menar Kommunal och kräver att regionen vidtar åtgärder. Bild: Bertil Ericson/Arkiv

Kommunal: ”Hygienen på sjukhusen äventyras”

Införandet av det som kallas vårdnära service inom Region Halland sker på bekostnad av städpersonalens hälsa och riskerar att äventyra hygienen på sjukhusen. Det menar fackförbundet Kommunal och begär att regionen senast på måndag redovisar hur man tänker hantera situationen.

ANNONS
|

Med stöd av arbetsmiljölagen har facket skickat in två framställningar till regionen med "begäran om åtgärd". Den ena gäller städ- och serviceverksamheten i Halmstad och den andra i Varberg.

–Det är alltid tråkigt att hamna i det här läget, men vi har försökt påtala problemen för cheferna under lång tid och känner att vi behöver ta det ett steg vidare. Får vi inget tillfredställande svar så går vi vidare till Arbetsmiljöverket, säger Jonas Elmblad, vice sektionsordförande för Kommunal Halmstad Regionen.

Vårdnära service är ett koncept som provas inom flera landsting för att avlasta vårdpersonalen. I Halland började det testas i liten skala förra sommaren, men är tänkt att vara infört inom all sjukhusvård i början av juni. Delar av städpersonalen har internutbildats till servicepersonal, och har utöver städningen nu även ansvar för exempelvis måltider, förråd och patienttransporter.

ANNONS

– Införandet har gått för fort och man är inte tillräckligt många för att hinna med alla nya arbetsuppgifter. Det har lett till ökad stress, ohälsa och sjukskrivningar bland personalen, säger Jonas Elmblad.

En uppföljning bland servicepersonalen visar att många upplever att de inte är tillräckligt bemannade och att det saknas rutiner för prioritering vid hög arbetsbelastning.

–Eftersom den vårdnära servicen inte kan vänta så är det den vanliga städningen som blir lidande. Detta ser vi som särskilt allvarligt, med tanke på hur viktigt det är med hygienen på ett sjukhus. Om inte arbetsgivaren bryr sig om arbetsmiljön så borde de åtminstone reagera på detta, säger Jonas Elmblad.

I en rad så kallade tillbudsanmälningar beskriver även servicepersonalen sin frustration: ”Blir ombedd att hoppa över veckostädningen. Känner ingen respekt för min profession”, ”Ombedd att hoppa över vissa moment pga tidsbrist. Rädd för ökad smittspridning”.

Totalt berörs runt 130 anställda av förändringen, varav cirka 90 arbetar i Halmstad. Bara en tredjedel är utbildade för de nya uppgifterna, men även övrig städpersonal får rycka in när servicepersonalen är underbemannad.

Regionservice ska nu "utan dröjsmål" lämna besked om vad man tänker göra för att förbättra arbetsmiljön. Deadline är satt till den 24 april.

ANNONS

–Vi tar det här på fullaste allvar och har respekt för att det är en stor omställning för personalen. Däremot håller vi inte med om att vi prioriterat ned den vanliga städningen. Man kan absolut känna sig trygg med att vi håller sjukhusen rena, säger Maria Persson, verksamhetschef för regionens städservice.

ANNONS