Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Blåsigt. Natten mot söndagen kan det blåsa storm i vindbyarna som drar in över Halland.

Klass 2-varningar för stormbyar i natt

Natten mot söndagen kan det blåsa storm i byarna i Halland. SMHI går nu ut med en klass 2-varning.

Efter en torr och fin höst med högtryck drar nu höstens första riktiga lågtryck in över Halland.

- Nu har de här högtrycken brutits ned och nu kommer nästa lågtryck in från Nordsjön, säger ingrid Nenkert, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Lågtrycket drar in under lördagen med regn till en början och i regnets bakhasor följer kraftiga vindar som beräknas nå land under kvällen.

- Vi kan ha mycket hårda vindbyar med upp till 20 meter per sekund och det kan lokalt även bli någon stormby närmast kusten, säger ingrid Nenkert.

Kulmen beräknas vara nådd vid fyratiden på söndagsmorgonen och vinden ska avta kring lunchtid på söndagen. Till en början bjuder söndagen på uppsprickande molntäcke, men mot kvällen drar ett nytt lågtryck in över Halland.

- Under kvällen kommer nästa lågtryck in och det mulnar på igen under söndagskvällen och så blir det blåsigt igen. Men inte lika blåsigt som mot söndagen, men måndagsmorgonen kommer vara blåsig med hårda vindbyar, säger Inrid Nenkert och tillägger:

- Nu är det höst på riktigt.

En klass 2-varning innebär enligt SMHI en "väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV."

- Blåsigast väntar vi i natt över Halland och Skåne. De kraftigaste vindarna kommer i södra Halland och norra Skåne där det kan bli stormbyar, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI till TT

SMHI har även lagt en klass 1-varning för högt vatten i Kattegatt och Laholmsbukten där vattennivåerna beräknas stiga till 80-100 cm över medelnivån.

Elbolaget E.ON meddelade på lördagen att manstår rustade för den första höststormen.

Hallandstrafiken meddelar på sin Facebooksida att trafiken i nuläget inte kommer påverkas av varningen, men att man uppmanar resenärer att hålla sig uppdaterade via Hallandstrafikens hemsida eller på deras Facebooksida.

Kommunen meddelar på sin hemsida att både räddningstjänsten och kommunen har krisberedskap under natten. SOS Alarm har även ökat sin bemanning för att kunna ta emot samtal från invånarna. Dock så uppmanar man de som har frågor kring stormen att ringa 113 13 och att man bara ska använda larmnumret 112 vid nöd.

Läs även: Elbolag rustar för första höststormen

Extern länk: SMHI stormvarnar

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här