Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Klart: På måndag kan vaccintider bokas igen

Efter ett uppehåll på drygt två veckor kommer det återigen gå att boka tid för vaccinering mot covid-19 i Halland. Personer födda 1942 eller tidigare är först ut.

ANNONS
|

När Region Halland öppnade upp bokningssystemet för alla hallänningar över 70 år blev systemet överbelastat och telefonlinjen nedringd. Nu är man redo att öppna upp bokningen igen med en rad justeringar.

Med start på måndag den 29 mars kommer det åter igen gå att boka en tid för vaccinering mot covid-19. För att undvika att systemet överbelastas kommer det denna gång bara att tillåtas bokningar från mindre grupper åt gången. Till en början tillåts personer födda 1942 eller tidigare att boka. Efter hand kommer två årskullar i taget släppas på. Det innebär att ungefär 4 000 personer åt gången kommer ha tillgång till systemet.

ANNONS

”De grupper som släpps på bokningen kan givetvis boka vaccinationstid även när nästa grupps släpps på, men varje grupp har några dagar på sig att boka först innan nästa grupp i åldersordning släpps på”, skriver Region Halland i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Vaccinbokningen planeras att återupptas nästa vecka

Utöver det har underleverantören av bokningssystemet också förbättrat prestandan för att förhindra att systemet överbelastas igen. Det kommer också gå att boka tid över telefon.

– Det blir betydligt färre personer i taget som släpps på för att man inte ska känna stress, det kommer finnas tider till alla, har Karin Hesselgard, chef för närsjukvården i Halland, tidigare sagt till HP.

På torsdagseftermiddagen kom beskedet att Folkhälsomyndigheten åter rekommenderar att Astra Zenecas vaccin ska användas, men bara för personer över 65 år. För yngre personer rekommenderas fortsatt paus. För Region Halland innebär det att vaccinationstakten kan öka för de äldre och för andra aktuella grupper i fas två.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har konstaterat att nyttan med Astra Zenecas vaccin är större än riskerna även om det inte är uteslutet att vissa sällsynta fall av allvarliga biverkningar kan ha koppling till vaccinet.

Senaste nytt om vaccinationsbokningen i Halland:

• Från och med måndag den 29 mars börjar vaccinbokningen för personer födda 1942 eller tidigare.

• Från och med torsdag den 1 april börjar vaccinbokningen för personer födda 1944 eller tidigare.

• I nuläget finns inget startdatum för när personer födda 1945-1951 kan börja boka tid för vaccin i Halland.

• I väntan på utredning är det fortsatt paus för vaccination med Astra Zenecas vaccin för de under 65 år som fått en första dos.

Källa: Region Halland

LÄS MER:FHM: Vaccinera 65-plussare med Astra Zeneca

ANNONS