Klamydia sprids i samma takt även under pandemitider

Även under pandemiåret 2020 verkar hallänningarna ha legat i, åtminstone om man ska tolka statistiken över antal fall av klamydia. Trots uppmaningar om att hålla avstånd rapporterades ungefär lika många fall av den sexuellt överförbara infektionen in 2020 som tidigare år.

ANNONS
|

Det är inte bara covid-19 som Folkhälsomyndigheten för statistik över, utan alla anmälningspliktiga sjukdomar, så även klamydia. Den halländska statistiken över antalet klamydiainfektioner per år är ganska jämn, varje år rapporteras ungefär 1 000 fall in.

Under 2020, året då vi uppmanades att hålla avstånd och inte umgås med nya människor, upptäcktes 1 036 fall av klamydia i Halland. Några enstaka fall färre än 2019 men fler än både 2018 och 2017.

Josefine Brydolf som är avdelningschef för ungdomsmottagningarna i södra Halland berättar att hon blir förvånad över att antalet fall inte minskat.

– Ja lite, jag tänker att det betyder att man haft oskyddade sexuella kontakter i samma utsträckning som tidigare, säger hon och fyller i:

ANNONS

– Vi vet inte riktigt hur det ser ut med dessa vanor så det skulle vara intressant med en studie om det under den här tiden. Vår uppfattning är att det inte är så stor skillnad men det kan vi inte veta säkert.

Enligt Josefine Brydolfs uppfattning har färre personer besökt ungdomsmottagningarna för att testa sig för könssjukdomar det senaste året, men desto fler har beställt hem självtest.

– För personer med kvinnligt kön är det tops för ett vaginaltopsprov och för personer med manligt kön är det ett urinprov som man skickar in.

Liggandet kan fortsätta på nätet

För den som vill fortsätta dejta och träffa nya partners under pandemin tipsar RFSU om att dejta digitalt. En fika eller en middag går att göra digital genom ett videosamtal och video- eller telefonsex är inte bara smittsäkert när det gäller covid-19 utan också när det gäller klamydia.

Men oavsett om det råder en pandemi eller ej har Josefine Brydolf samma råd att ge:

– Vid sexuella relationer ska man använda kondom, man kan inte veta vad den andra bär på.

Flera alternativ för test

Den som haft oskyddat sex med en ny eller tillfällig partner eller upplever något av symptomen som kan tyda på klamydia kan testa sig på ungdomsmottagningen, kvinnohälsovården eller STI-mottagningen alternativt beställa hem ett test kostnadsfritt.

ANNONS

De vanligaste symtomen som tyder på klamydia är sveda när man kissar, flytningar från underlivet eller urinröret, blödningar mellan menstruation och ont i pungen eller i nedre delen av magen.

LÄS MER:Könssjukdomar ökar i Halland

LÄS MER:Ny variant av klamydia har drabbat svenskar

ANNONS