Koncentrerad panel. Under koncentrerad tystad åt sig panelen igenom tio sorters insjökräftor. Karin Klintbäck gör sig redo att testa kräfta nummer två (th) medan Karin Fjelner och Jan-Erik Alfredsson (tv) bedömer färg och konsistens.
Koncentrerad panel. Under koncentrerad tystad åt sig panelen igenom tio sorters insjökräftor. Karin Klintbäck gör sig redo att testa kräfta nummer två (th) medan Karin Fjelner och Jan-Erik Alfredsson (tv) bedömer färg och konsistens.

Kina toppar kräfttestet

Kina gick segrande ur striden i årets stora kräfttest och knep alla de tre topplaceringarna. På klar jumboplats hamnade färska kräftor från Turkiet.

ANNONS
|

Kina gick segrande ur striden i årets stora kräfttest och knep alla de tre topplaceringarna. På klar jumboplats hamnade färska kräftor från Turkiet.

Här nedan följer först betyg, fakta och korta omdömen om alla tio testade insjökräftorna. Sedan lite mer utförliga kommentarer och tips från deltagarna i GP:s konsumentpanel.

Fem fyrar

Kräftor Jumbo

(Seacold Food)

Ursprung: Kina

Antal: 17-22 kräftor

Vikt: 1 kg

Pris: 94,50 kr

Inköpsställe: Willys

Plus: Mycket god! Jättegott inkråm i huvudet. God, dillig doft. Mycket kött i stjärten. Ser fräsch ut.

Minus: -

!!!: Doftar som havet.

Fyra fyrar

Vildfångade kräftor

(Pandalus)

Ursprung: Kina

Antal: 20 kräftor

ANNONS

Vikt: 700 g

Pris: 74,90 kr (107 kr/kg)

Inköpsställe: Willys

Plus: Naturlig och trevlig smak. Bra dillsmak. Härlig konsistens. Fin färg.

Minus: Lite för salt.

!!!: Jämna i storlek.

Fyra fyrar

Kinesiska kräftor

(Lobster)

Ursprung: Kina

Antal: 16-22 kräftor

Vikt: 1 kg

Pris: 79 kr

Inköpsställe: Coop Forum

Plus: Smakar som en kräfta ska göra. Särskilt goda klor. Mild och fin sälta. Spänstigt kött.

Minus: Dyig doft.

!!!: Proportionerlig.

Tre fyrar

Kräftkungens special

(Pandalus)

Ursprung: Kina

Antal: 16-20 kräftor, 26-36 stjärtar

Vikt: 1 kg

Pris: 139 kr

Inköpsställe: Ica Maxi

Plus: Bra konsistens. Bra eftersmak. Aptitlig färg.

Minus: Innehållslösa klor drar ner betyget. Skräp på undersidan, förmodligen från fångstplatsen.

!!!: Tillräckligt med kött i stjärten för två tuggor.

Tre fyrar

Kräftor

(Fisherman Seafood)

Ursprung: Spanien

Antal: 24-30 kräftor

Vikt: 1 kg

Pris: 59,95 kr

Inköpsställe: Netto

Plus: Fyllig smak. Fint och vitt kött. Lagom mjuk.

Minus: För lite dill. Lite dylukt.

!!!: Funkar till en kräftskiva i husvagnen.

Tre fyrar

Stora kräftor

(Ica)

Ursprung: Kina

Antal: 20-22 kräftor

Vikt: 1 kg

Pris: 112 kr

Inköpsställe: Ica Maxi

Plus: Inkråmet i huvudet var smaskens. Lagom salt. Stora, fina klor.

Minus: Lite dyig doft. Grådaskig.

!!!: Man måste vara stark i nyporna.

ANNONS

Två fyrar

Vildfångade kräftor

(Ullmo)

Ursprung: Turkiet

Antal: 16-22 kräftor

Vikt: 1 kg

Pris: 79 kr

Inköpsställe: Coop Forum

Plus: Mycket dillsmak. Bra tuggmotstånd.

Minus: Sträv smak och lite papplik i klorna. För mycket vätska i kroppen. Säregen lukt.

!!!: Krabbliknande krabat.

Två fyrar

Svenska kräftor

(Lobster)

Ursprung: Småland, Sverige

Antal: 10-15 kräftor

Vikt: 500 g

Pris: 159 kr (318 kr/kg)

Inköpsställe: Coop Forum

Plus: Köttig, bra konsistens. Mycket kräftsmör.

Minus: Torrt kött i klorna. Luktar småsurt. Grått kött.

!!!: Luktar citrus och syrligt.

Två fyrar

Vildfångade kräftor

(Ullmo)

Ursprung: Turkiet

Antal: 24-30 kräftor

Vikt: 1 kg

Pris: 69 kr

Inköpsställe: Coop Forum

Plus: Smakar naturligt. God sälta.

Minus: Lite kött. Konstig konsistens. Luktar illa.

!!!: Lättskalad.

En fyr

Färska turkiska kräftor

(Lobster)

Ursprung: Turkiet

Antal: 16-22 kräftor

Vikt: 1 kg

Pris: 199 kr

Inköpsställe: Coop Forum

Plus: Tilltalande färg och form.

Minus: Stark, frän och lite parfymaktig smak. Småsur eftersmak. Ingen doft. Ser tråkiga ut.

!!!: Spår av lera på undersidan.

Det blev Seacolds kinesiska jumbokräftor som tog hem toppbetyget när elva personer ur Konsument-panelen träffades för att suga, knäcka och pilla i sig tio olika sorters insjökräftor. ”Luktar skog på ett härligt sätt, fin smak, fin spänst i köttet”, var några av panelens kommentarer.

ANNONS

Men det var tätt i toppen. Marginellt sämre omdömen fick de två sorter som båda fick betyget fyra fyrar - Pandalus vildfångade kräftor från Kina och Lobsters kinesiska jumbokräftor. ”Fräsch skaldjurssmak, luktar som en sommarkväll på kusten”, var några av omdömena om Pandalus kräftor, medan jumbokräftorna från Lobster fick omdömen som: ”God sälta och smak, spänstigt kött”.

Det var däremot ingen tvekan om vilken sort som skulle hamna på jumboplatsen. Panelen var rörande ense om att Lobster färska turkiska kräftor inte höll måttet. ”Otäck smak, parfymaktig, slemmiga”, var några av panelens omdömen.

De enda svenska kräftorna i testet – Lobster småländska signal- kräftor – gjorde inget större inryck på panelen och hamnade på betyget två, som är godkänt. Däremot var panelen helt överens om att det är svenska, färska kräftor som gäller om de själva får välja. Havskräftor stod högt i kurs hos de flesta deltagarna. Men egenfångade insjökräftor hade också sina förespråkare.

–Jag ska åka till Småland och fiska egna kräftor nästa helg, berättade Karin Klintbäck. Vår släkt delar fiskerätten i en sjö tillsammans med en annan familj. Men här på västkusten köper jag bara havskräftor.

–Jag äter bara havskräftor, sa Jan-Erik Alfredsson. Det är både mer mat och mer smak.

ANNONS

–Det är så mycket planering med att köpa frysta kräftor, menade Karin Klintbäck. Man ska köpa dem flera dagar i förväg och tina dem i kylskåpet. Blir jag sugen på kräftor så vill jag bara köpa dem och äta dem direkt.

Vad ska man då äta till kräftorna? Här fanns det också olika skolor. Gott öl och snaps är ett måste – det var alla eniga om. Och tittade kanske lite snett på det icke smaksatta vatten som serverades som enda dryck under testet. Gott bröd och stark ost som västerbotten eller svecia med kummin stod också högt på listan, liksom hemgjord majonnäs. Men inte alla ville ha så mycket tillbehör.

–Jag äter dem bara med vitt bröd utan varken smör eller ost, berättade Jan-Erik Alfredsson. För mycket tillbehör skymmer bara kräftorna.

Det gäller också att kräftorna är intakta när man sätter sig ner för att äta. Kräftkungens special från Pandalus som innehöll både hela kräftor och kräftstjärtar fick en del kritik för att köttet i stjärtarna såg tråkigt ut. Och det är inte bara huvudet som bör sitta på.

–Jag tycker att det är viktigt att båda klorna sitter kvar, sa Ingrid Nilsson. Det är roligt att sitta och pilla med dem.

ANNONS

Karin Klintbäck hade också ett tips om hur man lättast får ut köttet ur klorna:

–Man ska bryta av skalet precis under de två klorna – inte dela på dem. Gör man det får man ut köttet hur lätt som helst.

Tio kräftsorter av olika fabrikat och i olika prisklass köptes in i vanliga matbutiker. Alla utom en sort, de färska turkiska kräftorna från Lobster, var frysta vid inköpstillfället.

De frysta kräftorna tinades enligt anvisningarna på förpackningarna.

Kräftorna serverades anonymt, numrerade från ett till tio.

Till kräftorna serverades vatten, vitt bröd, smör och ost.

Betygskommentarerna är hämtade ur panelens protokoll.

Kräftorna kan finnas till andra priser på andra ställen (en del av dem såldes till kampanjpris i just den butik vi var).

På köpet till Kräftkungens special följde en skaldjurstvål, i metall, som ska användas istället för vanlig tvål för att få bort lukten från händerna.

Fakta: Tillbehör

Alla kräftkalas har sina traditioner att uppfylla. Det ska vara ostpaj till eller kanske någon särskild sås.

Här kommer ett recept som fanns på en av våra kräftförpackningar.

Aioli med rostad paprika

4 portioner

2 äggulor

2,5 dl olivolja

3 rejäla vitlöksklyftor

0,5 tsk salt

1 krm vitpeppar

1 röd paprika

Sätt ugnen på 250 grader. Rosta paprikan tills skalet är rejält svart, låt svalna och ta bort skalet. Mixa eller finhacka.

Lägg äggulor och pressad vitlök i en bunke och droppa försiktigt i oljan samtidigt som du vispar. Häll i mer olja allteftersom aiolin tjocknar.

Tillsätt den rostade parikan och smaka av med salt och peppar.

ANNONS