Kattegatts motorväg flyttas närmre kusten

De stora handelsfartygen kommer fortsättningsvis dugga tätt längs Hallands kustremsa. Småbåtsägare måste därför vara extra observanta till havs.

ANNONS
|

Från och med den 1 juli kommer allt fler handelsfartyg trafikera nära den halländska kusten. Uppskattningsvis kommer uppemot 70 fartyg passera varje dag, enligt Sjöfartsverkets beräkningar. Därför gäller det nu för småbåtsägarna att vara extra uppmärksamma ute till havs.

– Fartygen rör sig fort. Det räcker med en kvart utan uppsikt för att du plötsligt ligger i vägen för ett fartyg, säger Björn Sallén, tillförordnad ordförande för Varbergs segelsällskap.

Ska öka sjösäkerheten

Anledningen till den allt hårdare trafikeringen är att handelsfartygen som ska in eller ut från Öresund numera rekommenderas att ta vägen som går närmast kusten.

– Även om det gått fartyg längs den svenska kusten under lång tid kommer det att bli en märkbar skillnad, säger Klas Östergren, kartingenjör vid Sjöfartsverket, som är den myndighet som ska verka för goda förutsättningar för svensk sjöfart.

ANNONS

Enligt Klas Östergren är det primära syftet med omdirigeringen av trafiken ökad sjösäkerheten för handelsfartygen.

– Man vill avlasta den stora leden som går från Skagen till Stora Bält, där den är smalare och grundare än på svenska sidan. Det blir som en trafikstockning där, säger Klas Östergren.

Det är framförallt under dagar med sämre sikt som båtförare måste hålla koll på var den allt hårdare trafikerade rutten går.

– De som inte är uppdaterade kan få ett väldigt bryskt uppvaknade om det är dåligt väder med tät dimma eller regn, säger Hans Löwlund, ordförande för Varbergs båtklubb.

Ett generellt råd till alla båtägare är att hålla sig uppdaterad med nya sjökort.

– Det slarvas mycket med det. Som fritidsbåtägare är man ju bara igång ett par månader om året och tänker inte så noga på förändringarna som sker till havs, säger Hans Löwlund.

Bristande information till båtägare

Hans Löwlund är självkritisk till hur Varbergs båtklubb hanterat informationen kring det förändrade trafikmönstret.

– Vi har helt missat det här och ska gå ut med information om det här till alla våra medlemmar, säger Hans Löwlund.

Han riktar även viss kritik mot myndigheterna.

– Jag kan tycka att de skulle ha legat på oss lite mer om det här. Men ansvaret ligger på oss båtägare att söka upp informationen, säger han.

ANNONS

Enligt Klas Östergren på Sjöfartsverket har myndigheten gjort vad de ska för att informera om den allt mer tättrafikerade motorvägen i Kattegatt.

– Vi har gjort vad vi måste och lite till. För oss är det svårt att informera enskilda båtägare, vi kan bara försöka nå ut så brett som möjligt, säger han.

ANNONS