Kartläggning: Allt om covid-19 i de halländska kommunerna

Hallandsposten skickade förra veckan ut en stor enkät bland de halländska kommunerna. Frågorna har riktat in sig på spridningen av covid-19 inom den kommunala omsorgen.

ANNONS
LocationHalland||

HP gick i början av förra veckan ut med en enkät till de sex halländska kommunerna med frågor kring coronaläget inom äldreomsorg och LSS. Kommunerna har i varierande grad svarat på frågorna. Svaren har inkommit vid olika tidpunkter under veckan och graden av dagsaktualitet kan därför variera.

De här frågorna ställde vi till kommunerna

1) Hur många anställda inom vård och omsorg i kommunen har testats för corona och vad har resultatet blivit av testerna?

2) Hur många konstaterade fall av smitta bland brukare respektive anställda finns fram till idag på äldreboendena i kommunen? Vilka boenden är drabbade?

3) Hur många konstaterade fall av smitta bland brukare respektive anställda finns fram till idag inom hemtjänsten i kommunen? Vilka verksamheter är drabbade?

4) Hur många konstaterade fall av smitta bland brukare respektive anställda finns fram till idag inom LSS-verksamheter i kommunen? Vilka verksamheter är drabbade?

5) Hur många dödsfall till följd av covid-19 har förekommit fram till idag inom äldreomsorg, hemtjänst och LSS?

Halmstad har sju dödsfall

Halmstads kommun har genom handläggaren Eva Persson på hemvårdsförvaltningen svarat att 72 medarbetare har provtagits och att 5 av dessa har visat sig vara smittade av covid-19. När det gäller antalet smittade brukare hänvisar kommunen i sitt svar till den aktuella lägesbilden den 11 maj. Vid det tillfället var inga brukare på äldreboende smittade, men två brukare inom hemtjänsten.

ANNONS

Halmstads kommun har fram till den 11 maj totalt sju dödsfall inom äldreomsorgen.

Gällande LSS-omsorgen i Halmstads kommun gör svaren gällande att 18 anställda har testats varav 2 har varit smittade, dessa har funnits inom personlig assistans. Det finns ett konstaterat fall av smitta hos en brukare inom LSS (eget boende). Inga dödsfall.

Laholm har testat flest

Laholms kommun har testat 86 anställda och fått 17 positiva provsvar. Siffrorna gäller enbart kommunal regi.

På kommunens äldreboenden har det totalt förekommit 15 fall av konstaterad smitta bland brukarna, och inom den kommunala hemtjänsten har två brukare konstaterats smittade med covid-19.

LSS-verksamheterna inom Laholms kommun har totalt haft två konstaterade fall.

Totalt inom äldreomsorg och hemtjänst har Laholms kommun haft sex dödsfall i samband med konstaterad covid-19.

Hylte försiktiga för att inte peka ut

Hylte vill som en liten kommun inte lämna några detaljerade svar som riskerar att peka ut individer. Omsorgskontorets Lena Borg har därför lämnat ett generellt svar: ”Generellt testas inte personalen men om någon varit sjuk och har kvarstående hosta efter sjukdom, men för övrigt frisk, kan personalen testas för att utesluta smitta. Är de då smittfria kan de återgå till jobbet. Inom omsorgsnämndens verksamheter fanns det den 12 maj sju konstaterade fall av Covid -19”.

Inom omsorgen i Hylte finns ett dödsfall. De sex övriga bekräftade fallen är utspridda på olika boenden i kommunen, flera av dem har tillfrisknat.

ANNONS

Varberg går inte in på vilka boenden

Varbergs kommun har lämnat svar via socialförvaltningens strateg Lena Brosché. Varbergs kommun har i huvudsak svarat utifrån vad som gäller de egna verksamheterna.

Kommunen svarar att 12 av de 67 anställda inom omsorgen som testats för covid-19 till och med den 11 maj har visat sig vara smittade. Men kommunen går inte i svaren in på hur dessa fall fördelar sig på olika verksamheter. Siffran gäller verksamheter både i privat och kommunal regi.

Kommunen svarar vidare att sex brukare på kommunens äldreboenden har bekräftats vara smittade med covid-19. Kommunen går inte in på vilka boenden det gäller. Observera att siffran endast gäller boenden i kommunens egen regi, och inte innefattar privata alternativ.

Sex personer med insatser från den kommunala hemtjänsten har konstaterats vara smittade. Det framgår inte hur många anställda inom hemtjänsten som testat positivt.

Två personer inom kommunens LSS-verksamhet har haft konstaterad smitta. Inte heller på denna punkt finns någon uppgift om vilka boenden det gäller.

Totalt tre personer av de smittade som har haft insatser från kommunen har avlidit. Observera att siffran endast gäller kommunala verksamheter och inte privata alternativ.

Falkenberg mer detaljerade i sina svar

Falkenbergs kommun är mer detaljerad i sina svar, som lämnats av den tillförordnade socialchefen Daniel Johansson. Svaren från Falkenberg inbegriper även siffror från verksamheter i privat regi.

ANNONS

Falkenbergs kommun svarar att 70 anställda har testats, och att 8 av dessa visat sig vara smittade. Detta gäller personal både från privata utförare och egen regi.

Totalt tolv brukare har konstaterats smittade på äldreboende, och en anställd.

Hemtjänsten i Falkenberg har fyra brukare med konstaterad smitta. Fem anställda inom privat hemtjänst har konstaterats smittade, och tre anställda inom den kommunala hemtjänsten.

Inom LSS har Falkenberg inga konstaterade fall.

I Falkenberg har totalt fyra dödsfall med laboratorietestad covid-19-smitta konstaterats, samtliga på Hjortsbergs äldreboende. I detta sammanhang kan nämnas att verksamhetschefen på boendet tidigare uppgivit en högre siffra. Att siffran från Falkenbergs kommun är lägre beror på att bara laboratorietestade fall inkluderas. Det finns utöver dessa ett antal fall där bedömningen är att brukaren dött med covid-19, men inga tester gjorts.

Hjortsbergs äldreboende gick under torsdagen ut med att boendet numera är fritt från coronasmitta.

Kungsbacka kommun återhållsam med information

Den kommun som är klart mest återhållsam med information är Kungsbacka. Den enda detalj som lämnas ut är att 125 anställda har testats, men vad gäller resultaten av testerna hänvisas till Region Halland. Så görs även gällande övriga frågor beträffande äldreomsorgen.

När det gäller eventuell smittspridning inom LSS-verksamheter lyder svaret kort och gott: ”Vi kommenterar inte om vi har misstänkta eller bekräftade fall i någon av våra verksamheter”.

ANNONS
ANNONS