Karin Eriksson i Heberg fick stort stöd på Gekås

När Karin jobbade på Gekås och var fackligt aktiv fick hon uppleva en speciell solidaritet. Hennes kollegor samlade in pengar som hjälpte henne när hon åkte till London för en livsviktig operation.

ANNONS
|

Nu har hon börjat plugga till lärarassistent.

– Jag tror att operationen räddade mitt liv. Men jag kan inte återvända till jobbet, det är för tungt för mig.

Hur var det på Gekås?

– Jättebra. Jag jobbade på Gekås i sammanlagt 17 år. En period ville jag göra annat och jobbade inom skola, i olika butiker och lite annat. Efter fyra år återvände jag till Gekås, jag hade insett att den arbetsplatsen är vääääldigt, väldigt bra, haha. Jag hamnade från början på Gekås genom att jag gick handels- och administrationsprogrammet på Marks gymnasieskola.

Du var fackligt aktiv, satt i klubbstyrelsen, hur började det?

ANNONS

– Jag gick med i facket så fort jag kunde, det hade jag med mig hemifrån. Sedan blev jag tillfrågad om jag ville arbeta fackligt och jag tackade ja. Jag tycker om att hjälpa andra människor, det är viktigt att ställa upp. Men jag hade ingen aning om att jag skulle bli styrelseledamot i fackklubben och skyddsombud, och jag visste inte vad det innebar. Det har varit utvecklande och roligt, Boris var en bra chef, även om vi var motparter och det ibland blev diskussioner fanns det en respekt. Min uppfattning är att han tycker att det var bra att ha en motpart.

Karin Eriksson vill medverka till att fler får kunskap om den sjukdom hon drabbades av.
Karin Eriksson vill medverka till att fler får kunskap om den sjukdom hon drabbades av. Bild: Håkan Johansson

Hur mycket tid ägnade du åt det fackliga?

– Jag gick många utbildningar och kurser, ibland på internat. De två sista åren var jag vice ordförande i klubben som har 500 medlemmar. Så mycket av min arbetstid bestod av fackligt arbete, jag jobbade på golvet bara varannan helg.

När blev du sjuk?

– 2018 drabbades jag av endometrios, i stort sett innebar det för mig att mensen inte kom ut utan stannade kvar i magen, det ledde till inflammationer och sammanväxningar. I Sverige ville de inte operera mig eftersom de tyckte att allt såg normalt ut och det bara handlade om en ytlig endometrios. Jag hade svåra smärtor. Genom en grupp på Facebook fick jag nys om en privat klinik i London som utför operationer på endometriospatienter. Jag opererade i London i december 2018. Jag fick ligga ute med pengarna själv, men har nu i efterhand fått ersättning från försäkringskassa för sjukvården. Däremot inte för resor och andra omkostnader. Men mina snälla kolleger hade ordnat en insamling så jag fick pengar som täckte en del av mina omkostnader. Det är fantastiskt tycker jag.

ANNONS

Endometrios

Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens.

Det är ganska vanligt att det bildas endometrioscystor i äggstockarna. De kallas ovarialendometriom eller chokladcystor. De innehåller endometrios och gammalt nedbrutet blod.

Endometrios kan ibland behöva opereras bort. Hur stor operationen blir beror på var den sitter, hur utbredd den är och om det finns cystor, ärr och sammanväxningar.

*Uppgifterna är hämtade från 1177 Vårdguiden

Hur har det gått?

- Läkarna i London sa att det inte var mycket som stämde i tidigare diagnoser från Sverige. Livmodern var så dålig att den tog de bort och jag väntar på en operation som ska ta bort äggstockarna. Fortfarande är kunskapen om den här sjukdomen dålig i Sverige.

Men du återgår inte till jobbet på Gekås?

– Nej, jobbet på golvet är för tungt och jag kan inte räkna med att jag kommer att ha fackliga uppdrag på heltid tills jag går i pension. I våras stelopererade jag ryggen på grund av ryggsmärtor, och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte längre har ont. Mycket tid har gått åt till rehab och jag tränar mycket. Vid årsskiftet sa jag upp alla mina uppdrag och nu i höst har jag börjat plugga till lärarassistent.

Hur känns det?

– Jättebra. När jag kollade på internet kände jag direkt att lärarassisten är rätt för mig. Då har jag nytta av mina erfarenheter och kan fortsätta hjälpa människor, det är ju det jag vill. Jag blev jätteglad när jag fick beskedet att jag kommit in på utbildningen på Katrinebergs folkhögskola. Jag började 17 augusti och tycker att det här är det bästa jag gjort på länge. Jag har världens bästa klasskompisar och de bästa lärarna man kan ha. Så här bra har jag inte mått sen jag blev sjuk.

ANNONS
Karin Eriksson
Karin Eriksson Bild: Håkan Johansson

Lite om: Karin Eriksson

• Fyller: 40 år 3 september

• Bor: Heberg, utanför Falkenberg

• Gör: Studerar till lärarassistent

• Familj: De tre barnen Ayla, 13 år, Mio, 9 år och Conelis, 4 år samt sambo och bonusbarn

• Intresse: Vara med familjen, heminredning, blommor, trädgård, träning, läsa böcker och älskar att var vid havet

ANNONS