Det är tidig eftermiddag i Teatergläntan i Falkenberg och vid ett picknickbord sitter ett gäng skådespelare i varierande åldrar och väntar på att dagens repetitioner ska dra igång.
– Här kommer Skalle-Per, hojtar någon och pekar på en ung man med stora, svarta hörlurar som kryssar mellan träden på en grön cykel.
Stämningen är glad och uppsluppen inför årets första rep i kostym. Men ganska snart börjar folk springa omkring och ropa med höga röster.
– Vi kommer inte in i klädförrådet!
– Nyckeln passar inte!
– Vem ringer man?
Ett mindre tumult utbryter, men efter en stund kan regissören Kålle Gunnarsson komma med lugnande besked. Låset är bara trögt och någon från Falkenbergs kommun är på väg för att olja det.
Tio minuter senare har de flesta i ensemblen klätt om. Två Ronjor i röda tunikor och två Birkar i blå tunikor kommer ut från den lilla omklädningsboden. I sommar turas de om att göra rollerna och kommer att spela 13 föreställningar var.
– Det är kul att ha en kompis som spelar samma roll, vi hjälper varandra mycket nu under repetitionerna. Men i sommar kommer vi inte att se varandra så mycket, säger Einar Magården, 14, som spelar Birk.
– Och det är en trygghet att veta att det finns någon som kan hoppa in för mig om jag skulle bli sjuk, säger Sixten Böregård, 12, som också spelar Birk.
När vi ses är det två veckor kvar till premiär och de unga skådespelarna har börjat få lite fjärilar i magen.
– Lite stressigt känns det, menar Alva Hojlin, 13, som spelar Ronja och får medhåll av sin rollkompis Lillie Bengtsson, 14.
– Jag är lite nervös att vi inte ska hinna lära oss alla repliker, men jag känner mig också väldigt taggad, säger hon.
Och det är ett erfaret gäng som gör huvudrollerna. De har alla spelat på den här scenen tidigare och varit med i olika uppsättningar på Lisebergsteatern och Göteborgsoperan.
Men Ronja är drömrollen, konstaterar både Alva och Lillie.
– Hon har så mycket olika känslor, hon är både arg och glad. Det är kul, säger Alva.
Birkarna håller med om att det är de stora känslorna som gör Ronja Rövardotter till en så bra historia, och huvudrollerna så spännande att spela.
– Ronja och Birk går ju från att hata varandra till att älska varandra, säger Einar Magården.
Senast Ronja Rövardotter spelades på Teatergläntan var 2018. Att det blev den föreställningen även i år har delvis med den nya Netflix-serien att göra, berättar regissören Kålle Gunnarsson, som satt upp Astrid Lindgren-sagor här sedan 2002.
– Den nya filmatiseringen av Ronja som sänds som serie på Netflix har väckt ett intresse för historien. De senaste åren har varit tuffa ekonomiskt för oss, så vi bestämde oss för att rida på den Ronjavåg som uppstått nu. Och det är den roligaste Astrid Lindgren-sagan att berätta i teaterform, den passar så himla bra här i Teatergläntan, säger han samtidigt som ett mullrande ljud hörs bortifrån spelplatsen.
Det är en grävmaskin som dumpar skiffer borta vid Mattisborgen och Kålle måste skynda dit för att dirigera chauffören.
Många teatrar har gått bra efter pandemin, men just barnteater är något som många familjer prioriterat bort i samband med inflation och höga räntor, berättar Kålle medan han joggar mot skogsbrynet.
– Men nu känns det som att det håller på att vända, säger han med ett försiktigt leende.
När skiffret ligger på plats ställer sig Kålle på läktaren och samlar Mattisrövarna framför sig. Det har blivit dags att repetera scen 2:7, när rövarna skickar Lill-Klippen till Varggrottan med bröd till Ronja. Under scenen står Mattisrövarna på rad och sjunger Vilda skogssången.
– Vad är det vi vill säga med den här scenen? frågar Kålle skådespelarna retoriskt.
Innan någon hinner svara gör han det själv:
– Det är ångesten va? Om inte Lill-Klippen löser detta och får hem Ronja så kan hela rövarbandet upplösas. Det är det vi vill visa. Varsågoda!
Musiken strömmar ur högtalarna och rövarna tar ton. Efter ett par försök tycker Kålle att rövarna hittar den energi han efterfrågar.
– Bra, det är snyggt, nu fattar jag vad ni menar, säger han till skådespelarna och vänder sig sedan till HP:s reporter och förtydligar:
– Känslan är så viktig. Vi ska ju inte bara stå här och ha konsert.
På läktaren sitter delar av ensemblen som ska vara med i nästa scen som ska repas. Bland annat Henrik Joneskär, som spelar Mattis. Han är ett riktigt Ronja-proffs, enligt Kålle Gunnarsson.
Tidigare har Henric Joneskär regisserat och medverkat i flertalet Ronjaföreställningar på Astrid Lindgrens värld och i den nya Netflix-serien spelar han Borkarövare.
Vad är det med Ronja Rövardotter som gör att du ständigt återkommer till historien?
– Det är inte självvalt, det är skägget, säger Henric Joneskär och får hela produktionen att brista ut i gapskratt.
– Nej då, det är ju så mycket i den historien som tilltalar det mänskliga. Barnen som får föräldrarna att komma vidare i livet, kärleken till naturen... den är tidlös.
Kålle Gunnarsson hör vad han säger och spinner vidare:
– Ronja Rövardotter är Astrid Lindgrens version av Romeo och Julia. Den är klassisk.
Ronja Rövardotter
Var? Teatergläntan i Hertingskogen vid Falkenbergs idrottsplats.
När? Premiär 26 juni, sedan ges 24 föreställningar fram till 17 augusti.
Hur? Insläpp en timme innan start. Föreställningen är två timmar lång, inklusive paus. Onumrerade sittplatser på läktare.
Pris? 375 kronor. För biljetter, se ticketmaster.se