Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kallbadhuset i Varberg ägs i dag av Varbergs kommun. Men en försäljning är på gång och köpare blir det kommunala fastighetsbolaget. Bild: Rebecka Kvint
Kallbadhuset i Varberg ägs i dag av Varbergs kommun. Men en försäljning är på gång och köpare blir det kommunala fastighetsbolaget. Bild: Rebecka Kvint

Kallbadhuset ska säljas

Kommunledningen i Varberg vill sälja Kallbadhuset till det kommunala fastighetsbolaget.

Rådhuset och Tvillinghusen – Varbergs kommun har under de senaste åren sålt flera av sina äldre fastigheter med höga kulturhistoriska värden till sitt eget fastighetsbolag Varbergs Fastighets AB (Varbergs motsvarighet till HFAB). Nu står Kallbadhuset på tur att säljas.

– Vi har uppe det ärendet i kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag. En sådan försäljning stämmer väl överens med att de ju redan nu förvaltar Varmbadhuset och våra andra kulturfastigheter, säger kommunalrådet i Varberg, Ann-Charlotte Stenkil (M).

Rätt hus på rätt plats

Beslutet vilar på ett gammalt fullmäktigebeslut om att sortera upp kommunens fastigheter mellan kommunen och fastighetsbolaget.

”Kallbadhuset är en betydelsefull byggnad för både varbergare och besökare. Ett ägande och förvaltande av denna kulturpärla är ett viktigt uppdrag. Som med alla våra fastigheter arbetar vi långsiktigt både vad det gäller fastighetsunderhåll och utveckling”, säger Martin Rylander, vd på Varbergs Fastighets AB i ett pressmeddelande.

”Det kan jag ta gift på”

Prislappen är satt till 3,5 miljoner kronor och Ann-Charlotte Stenkil säger att kommunen kommer att lämna ett driftbidrag till bolaget för skötseln av fastigheten under ett antal år.

– Vi räknar inte med att affären kommer gå ihop sig för dem.

Kallbadhuset är ett känt varumärke för Varberg. Tänk om fastighetsbolaget hamnar på obestånd? Kan det hända att Kallbadhuset säljs till något privat bolag då?

– Nä det kan de inte göra. Vi äger VFAB till hundra procent så det kan jag ta gift på. Det skulle verkligen vara en principiell fråga och därmed bli en fråga för fullmäktige med en gång. Det är ingen risk över huvud taget att det skulle bli så, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Johan Lindeberg som driver Kallbadhuset tillsammans med sin bror Jimmy Svensson säger att de haft ett bra samarbete med kommunens serviceförvaltning och att de ser fram emot ett bra samarbete med fastighetsbolaget.

– Vi är näringsidkare så vi tittar ju alltid på utvecklingsmöjligheter och ser fram emot att göra det med VFAB.

Läs mer om kallbad och kampen för ett kallbadhus i Halmstad:

LÄS MER: Crowdfunding ska få kallbadarnas bastu från Finland till Gröningen

LÄS MER: Bastuförslag till kallbadarna på Gröningen

LÄS MER: Tusen coola vinterdoppare drömmer om ett kallbadhus

LÄS MER: ”Vill folk ha ett kallbadhus ska vi göra det möjligt”

LÄS MER: Drömmen om ett kallbadhus söker partner

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!