De oönskade kalla majnätterna kan ställa till det när det är dags för skörd.
De oönskade kalla majnätterna kan ställa till det när det är dags för skörd. Bild: Lasse Edwartz

Kall vår hotar fruktskörden

De oönskade kalla majnätterna kan ställa till det när det är dags för skörd. Men det är inte bara risken för frost som hotar, utan även avsaknaden av pollinatörer.

ANNONS
|

Knappt över tio grader på dagarna så här halvvägs in i maj. Om nätterna kommer frosten oroväckande nära – en mardröm för alla trädgårdsentusiaster. Blommorna på ett äppelträd är dock relativt tåliga och en hel del klarar sig ändå. Men med kylan hotas ytterligare ett viktigt moment för en bra skörd.

– Som jag ser det så är det bina som är det största problemet. Det är inga bin och humlor ute och pollinerar. De sover och gillar inte att vara ute när det är kallt och blåsigt. Det pratas mycket om att det ska byggas insektshotell och det är ju jättebra, men det hjälper inte om det inte är några pollinerare ute, säger Maria Lindqvist, trädgårdsmästare på Träslövs trädgård.

ANNONS

Finns sätt att skydda

Det finns sätt att skydda sina träd mot frost om de inte är allt för stora. Man kan lägga över något, som ett tak, ungefär som att köra in bilen i en carport. Men blir det inte befruktat kvarstår problemet och en tacksam skörd blir allt mer avlägsen.

– Det enda man kan göra är att leka pollinatör själv. De måste ha pollen från ett annat träd, så klipp en kvist från grannens träd och dra över blommorna för att försöka hjälpa till. Men om det inte pollineras alls är det kört.

Det positiva med en kall vår, menar Maria Lindkvist, är att blommorna håller längre. De blommar inte över lika snabbt. I år är det dessutom en riklig blomning.

– Det är på grund av att det var bra förhållande runt sensommar förra året. Det var också väldigt blött i höstas så det är hyfsade grundvattennivåer nu och träden har tillgång till vatten längre ned.

Än så länge behöver man inte vara allt för orolig. Det finns fortfarande mycket som inte har slagit ut.

– Hallon, vinbär, blåbärsbuskar. Blommor kan frysa, men växter tål ändå mycket och de är anpassade.

Håll koll i trädgården

Enligt Maria Lindqvist är egentligen en enda varm dag allt som krävs för att pollinatörerna ska vakna till liv. Tills dess gäller det att vara på sin vakt och hålla koll, men redan nu kan det vara hög tid att börja hjälpa till.

ANNONS

– Det är bara att gå ut i sin trädgård och se om det finns humlor och bin. Men är det under tio grader är de väldigt slöa. Då får man pollinera själv. Det är nästan det enda man kan göra för att hjälpa naturen och för att rädda lite skörd i alla fall.

ANNONS