Jul- och nyårsledighet bakom mörka dödstal

Sedan i går har 12 stycken dödsfall rapporterats in med covid-19 i Halland. Siffran förklaras av smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo med en ganska kraftig eftersläpning från jul- och nyårshelgerna.

ANNONS
|

Det är drygt två veckor sedan regionen började vaccinera mot covid-19 och under gårdagen inledde flera halländska kommuner sin vaccinering. Men när regionen under onsdagen uppdaterade siffrorna över läget i länet är det mörka siffror som presenteras.

Sedan gårdagen har 12 stycken nya dödsfall med covid-19 rapporterats in i Halland. Det är den i särklass högsta dygnssiffran under hela pandemin.

– Det är alltid eftersläpning på dödstalen men nu under jul och nyår har det varit ännu glesare inrapportering. Vissa av de fallen som rapporterats in idag går så lång tillbaka som den 27 december, säger Region Hallands smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo

ANNONS

Det är i gruppen av de äldsta och mest sköra invånarna som risken att dö av covid-19 är som allra störst. Det är också den gruppen som är högst prioriterad för att få vaccin. Men Maria Ryberg vill inte göra några spekulationer om när skyddet bland dessa blivit så stort att det går att se i sjunkande dödstal.

– Nationellt finns det säkert analyser av när skyddet hos denna grupp är tillräckligt stort för att vi ska kunna se lägre siffror men jag har inga statistik på det för Halland, säger hon.

Maria Ryberg Mo säger dock att olika regioner har haft olika strategier när det kommer till vaccinering.

– I Halland har all prioritering legat på de som befinner sig den största risken så förhoppningsvis kan vi se en effekt av det här lite tidigare än i andra regioner, säger hon.

13 januari 2021

Totalt antal fall Covid-19: 15 959 (+372)

Medelålder fall 41,3 år

Inlagda på Hallands sjukhus med konstaterad covid-19 kl. 08:00: 60 (+10)

Varav inlagda på IVA kl. 08:00: 7 (-1)

Antal avlidna med Covid-19 sedan pandemins start (uppdateras tis–fre): 165 (+12)

Medelålder avlidna: 84,7 år

Uppdaterad: 13 januari 2021

ANNONS