Josefin Johansson samlar komikerkompisarna i nya huset i Ysby

I sommar ska komikern Josefin ”Josefinito” Johansson prova på semesterlivet. Men också renovera sitt nyinköpta hus i Ysby. – Som härlig bonus fick jag en loppis vägg i vägg, säger hon.

ANNONS
|

Den lilla orten utanför Laholm har länge varit ett favorittillhåll för Josefin. När hon fick första tjing på ett hus som hon varit sugen på ett bra tag slog hon till direkt.

– Jag var ändå mycket i Ysby eftersom jag är gammal vän till Peter Bengtsson och Maggan Ek. De driver Stilla dagar och har bott här i elva år. Och så har jag lärt känna människorna och tycker att det är en fantastisk by med bra sammanhållning.

Att bo på landet är inget nytt för Josefin.

– Jag kommer ju från Stubbabo som ligger utanför Landeryd som ligger utanför Hyltebruk. Det är så jag har vuxit upp och det är så jag känner mig bekväm. Sen bor jag även i Stockholm men inte mitt i stan utan i en mindre förort där jag också har ganska bra kontakt med grannarna. Men i Ysby är det mer avslappnat och vem som helst pratar med vem som helst.

ANNONS

För första gången har Josefin tänkt unna sig en rejäl sommarsemester.

– Jag är ledig ganska mycket och det är ovanligt för mig. Jag hade tänkt vara det redan förra sommaren men då kom bland annat Allsång på Skansen emellan.

Men i år blir det bara lite radioinhopp och ett komiker-event i Ysby i slutet av juli.

– Jag har tagit hit massa komikerkompisar, Emma Knyckare, Petrina Solange, Elinor Svensson, Adrian Boberg och Albin Olsson, för en gemensam workshop. Under två dagar ska vi skriva nya skämt och sen ska allmänheten få komma och lyssna på oss den 13 juli.

I övrigt ska sommarveckorna ägnas åt att komma i ordning i det nya huset.

– Jag är inte alls duktig på att renovera men har märkt att jag tycker det är kul och lär mig mycket genom att åka snålskjuts på Peter och Maggans kunskaper, säger Josefin och skrattar.

Närmsta granne, och även ett av Josefins smultronställen, är Stallets loppis.

– Nu när man köpt ett hus är det bra att fylla det med något och jag älskar 50-talsprylar.

Annars gillar hon att hänga hos Peter och Maggan.

– Det är inte bara ett vanligt sommarkafé, utan det är konstutställningar, dans-performance och happenings hela tiden. Aldrig en lugn stund och enormt vackert med all konst.

ANNONS

Även Mjellby konstmuseum är en favorit.

– Miljön är fantastisk och sen tycker jag att alla alltid ska kolla på konst.

Vad händer i höst?

– Jag ska turnera med pjäsen Drottningsylt som jag har skrivit tillsammans med Robert Noack. Den handlar om historiens alla kvinnliga monarker och vi kommer bland annat till Dramalogen i Halmstad. Sen ska jag turnera med min föreställning My Little Allsång där jag som alltid sjunger himmelskt!

Josefin ”Josefinito” Johansson

Ålder: ”35 vackra år.”

Bor: Stockholm och Ysby.

Familj: Mamma, pappa med respektive, två bröder och tre brorsbarn.

Karriär (i urval): Har lett flera radioprogram, bland annat Pang Prego, Josefinito show samt Morgonpasset i P3 samt P2 Live, medverkat i en rad tv-program som Det stora matslaget, Så ska det låta, Dobidoo och Kändisbarnvakten, gjort podcast och spelat både teater och olika föreställningar. Är dessutom sångerska i flera band.

Josefin tipsar:

Tre sommarfilmer

1. Dirty Dancing med Patrick Swayze och Jennifer Grey.

”Det är en av världens bästa filmer, den utspelar sig på sommaren och innehåller allt jag älskar – 50-talet, dans och härliga skämt.”

2. Fucking Åmål med Alexandra Dahlström och Rebecka Liljeberg.

”För att man behöver även lite svåra känslor och veta att kärleken inte är bara är guld men att man klarar sig igenom det. Och så behöver man påminnas om hur det är att vara ung för det är inte så lätt som man tror.”

3. Sunes sommar med Peter Haber, Carina Lidbom med flera.

”För att man behöver glada och roliga skämt och det här är väldigt kul. Alla vet om att det är en av Sveriges största filmer och man får en liten inblick i hur det är att campa, så var hela min barndom.”

ANNONS