Jan Myrdal död

Den omdiskuterade författaren Jan Myrdal, som var bosatt i Varberg, har gått bort 93 år gammal.

ANNONS
|

Författaren och debattören Jan Myrdal har gått bort i en ålder av 93 år. Varbergsprofilen Lasse Diding, en av hans vänner, berättar att Myrdal dog på fredagsförmiddagen.

– Han har varit försvagad den sista tiden. I förrgår åkte han in på sjukhuset med förmodad sepsis, säger Lasse Diding och fortsätter:

– Det var delvis förväntat det här. Jag har träffat Jan mycket under den här hösten eftersom jag har intervjuat honom för hans böcker. Då har han varit full klar men livsgnistan har varit på nedåtgående och han har inte kunnat skriva. Jag har märkt en stor förändring på honom.

ANNONS

2011 flyttade Jan Myrdal till Varberg och bosatte sig på Snidaregatan. Han var initiativtagare till Jan Myrdalsällskapet och i bostaden i Varberg hade han sitt stora bibliotek med namnet Jan Myrdalbiblioteket.

Jan Myrdal föddes 1927 i Bromma och var son till Alva och Gunnar Myrdal. Under sin livstid skrev han runt hundra böcker. För Lasse Diding har Myrdal varit betydelsefull.

– Han betydde allt i mitt politiska liv eftersom det var han som öppnade den världen för mig när jag var 17 år. Han var den jag läste och han blev mitt universitet. De senaste tio åren har vi både varit vänner och bråkat en hel del men han har i många delar format mitt liv, säger Lasse Diding.

Jan Myrdals litterära genombrott kom 1963 då han släppte reportageboken ”Rapport från en kinesisk by”. Under sin livstid har författaren och debattören varit omdiskuterad - under 60-talet gjorde han sig känd som en högljudd debattröst inom vänstern. På senare tid väckte han bland annat uppmärksamhet då den kinesiska ambassadören Gui Congyou besökte Jan Myrdalsbiblioteket i december 2019. Lasse Diding menar att Myrdal gjort stort avtryck oavsett vilka åsikter man haft om honom.

– Vad man än tycker om Jan så var han ju den stora på 60-talet för vänstermänniskor. Det var honom man refererade till och det var honom man hade läst. Han stod i centrum för en hel generation på 60- och 70-talet och var otroligt betydelsefull, säger Lasse Diding.

ANNONS

Texten uppdateras.

ANNONS