Jakten på det muterade viruset

Region Halland har fått i uppdrag att samla in alla positiva coronatester för att kartlägga utbredningen av muterat virus. Men när Folkhälsomyndigheten skulle skicka vidare proverna till Tyskland glömdes Halland bort.

ANNONS
|

Just nu pågår ett nationellt arbete för att försöka kartlägga exakt hur utbredd smittan av muterat virus är i Sverige. Arbetet leds av Folkhälsomyndigheten men det är regionerna som är ansvariga för att samla in provsvaren.

– Alla coronatester från våra självprovtagningsenheter analyseras på ett laboratorium i Linköping. Från vecka fem och tre veckor framåt har de fått i uppdrag att skicka vidare alla positiva test till Tyskland. Där kommer de analyseras för att upptäcka virusmutationer, säger Ida Josephsson projektledare vid Region Halland.

Men hur och när Halland får svar på hur många som har smittats av muterat virus är inte helt klart.

ANNONS

– Vi har inte fått några svar än. Vi har haft kontakt med Folkhälsomyndigheten som arbetar på att sätta upp en rutin för att svaren ska komma till oss, säger Ida Josephsson.

Under torsdagen redovisade Folkhälsomyndigheten på sin pressträff hur stor del av de positiva testerna från vecka fem som var av muterat virus. Men inte i från Halland.

Arne Kötz är överläkare vid avdelningen för klinisk mikrobiologi och vårdhygien på Region Halland berättar:

– Det kan kännas lite överspelat när provsvaren kommer långt i efterhand. Det är klart att det är viktigt att veta hur läget ser ut men informationen hade varit bra att ha i något sånär realtid.

När tidningen kontaktar Folkhälsomyndigheten för att få svar på hur resultaten från Halland sett ut får vi svar via mejl av Karin Tegmark Wisell avdelningschef på Folkhälsomyndigheten:

”För vecka 5 inkluderades tyvärr inga prov från Halland”

Det ska röra sig om ett misstag från laboratoriets sida. Uppdraget var att prover från samtliga regioner som ingår i studien skulle skickas vidare för analys.

Karin Tegmark Wisell skriver:

”Detta var inte avsikten. Det handlar om en kombination av snabba beslut och hög belastning på det berörda laboratoriet”

När vi återkommer till Ida Josephsson, för att höra om hon har fått informationen om att proverna från Halland inte skickats iväg, säger hon att hon har varit i kontakt med ansvariga i Linköping.

ANNONS

– Proverna från Halland har skickats iväg nu men det skedde med någon dags fördröjning. Vi har fått beskedet att vi kommer få resultatet från analyserna någon gång nästa vecka, säger hon.

LÄS MER:Muterat virus sprider sig i Halland

LÄS MER:Muterade viruset har smittat i Halland

ANNONS