Järnvägsstationen och tunnelbygget evakuerat av säkerhetsskäl

På torsdagsförmiddagen upptäcktes sprickor i väggen på järnvägsstationen i Varberg. Sprickorna var så allvarliga att all personal i byggnaden och det intilliggande tunnelbygget evakuerades.

ANNONS
|

Stora sprickor har upptäckts på järnvägsstationen. Sprickorna ansågs så allvarliga att all personal i byggnaden och även de som jobbar med tunnelbygget i närheten fick evakueras av säkerhetsskäl.

– Vi har personer här nu för att besiktiga sprickorna för att se varför de har uppstått och vad det här får för påverkan på huset och projektet, säger Mathias Wärja som är ansvarig för tunnelprojektet i Varberg..

Stationsbyggnaden ägs av Jernhusen. De blev informerade om sprickorna av Trafikverket under förmiddagen.

– Vi har bara fått informationen att det uppstått så allvarliga sprickor i byggnaden att vi måste evakuera alla våra hyresgäster i huset, säger Cecilia Granath pressansvarig vid Jernhusen.

ANNONS

Enligt Cecilia är det tunnelbygget i närheten som har orsakat skadorna på huset.

– Det är folk där och undersöker nu men det har sprängts och pålats i marken precis intill och det är högst troligt att det är de som ligger bakom, säger hon.

Än så länge är dock varken tågtrafiken eller busstrafiken påverkad. Peter Gyllander är press- och informationschef på Hallandstrafiken.

– För tillfället går tåg- och busstrafiken som vanligt men det kan komma att ändras när vi får mer information, säger han.

Ingela Bengtsson pressbyrån blev inte informerad om varför de evakuerades
Ingela Bengtsson pressbyrån blev inte informerad om varför de evakuerades Bild: Staffan Gustafsson

Ingela Bengtsson jobbar på Pressbyrån och fick hastigt stänga imorse.

– Jag blev tillsagd att stänga direkt och hann inte ens plocka ihop. Sedan kom securitasvakter och kollade så att alla var ute. Det är klart att det är olustigt. Nu undrar jag vad som hänt och hur länge det ska vara stängt, säger hon.

Arne Larsson
Arne Larsson Bild: Staffan Gustafsson

Arne Larsson skulle med tåget till Göteborg 12.09 och hade tänkt att gå in och köpa biljett men möttes av avstängningen.

- Vad ska man säga? Jag har bara läst om det som hastigast i min HN-app. Men det låter ju inte bra med sprickan, och man hör ju hur de spränger. Jag bor här alldeles i närheten, säger han.

ANNONS

Texten uppdateras.

Stationshuset byggdes på 1880-talet. Då servade det enbart järnvägslinjen mellan Varberg och Borås. 1893 byggdes stationsbyggnaden till med två flyglar. Då servade det även Västkustbanan, vars anslutningar söderut och norrut hade färdigställts 1886 respektive 1888.

ANNONS