Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: marie corneliusson

Invånare med enskilt vatten ej strandsatta

Har du en egen brunn som sinat i sommarens torka? Halmstads kommun meddelar att det finns duschar på tre öppna badplatser som är fria att använda för hygien.

Många hushåll med enskilda brunnar har fått problem på grund av den långvariga torkan. Kommunen ansvarar för det kommunala vattnet, har du däremot en privat vattenkälla är det du själv som fastighetsägare som ansvarar för vattnet.

– Så som torkan ser ut i år så är det de ytliga brunnarna som har störst problem. Beroende på om det är en grävd brunn eller borrad brunn kan vattentillgången variera, men de djupare brunnarna drabbas inte lika lätt, säger Mattias Hultin, tf förvaltningschef på Laholmsbuktens va.

I både Halmstad och Laholm finns det hjälp att få. Laholmsbuktens va har ordnat ett flertal stationer där invånare kan fylla på sitt dricksvatten vid behov.

I Halmstad finns det även tre badplatser som är öppna för alla – Furulundsbadet i Oskarström, Getingebadet och Simstadion Brottet – och som kan användas för personlig hygien om duscharna slutar att fungera.

De flesta människor i landet har kommunalt dricksvatten, men omkring 1,2 miljoner permanentboende och ungefär lika många fritidsboende får sitt vatten från enskilda brunnar. Personer med privata vattenkällor omfattas inte av kommunens ansvar på samma sätt som de invånare som nyttjar det kommunala dricksvattnet. Men det innebär inte att de får klara sig själva.

– Vi har våra beslutade kommunala verksamhetsområden där vi är skyldiga att leverera va-tjänster. De med egen brunn har ett eget ansvar, däremot försöker vi underlätta för dem, säger Anna Wallefors, kommunikationschef vid Halmstads kommun.

Sommar i Halmstad och låga grundvattennivåer har på senare år kommit att bli tätt förknippade med varandra. Även om nivåerna än så länge inte är så kritiskt låga som de var i fjol, så är situationen ansträngd för kommunen och dess invånare.

– Vi upplevde en större kris förra sommaren. Men vi är fortfarande i mitten av sommaren och fortsätter det på det här viset så kan läget bli allvarligt, säger Mattias Hultin, tf förvaltningschef på Laholmsbuktens va.

Här kan du hämta dricksvatten:

Vattnet i tankstationerna ska enbart användas i nödfall, som vid avbrott i vattenleveransen, och får enbart nyttjas till mat, dryck och hygien.

Halmstad

Småbåtsgatan/Fiskaregatan

Olofdalsvägen 2

Sliparegatan (för tillfället ur bruk)

Oskarström

Sennanvägen 48

Laholm

Lagagårdsvägen 7

Knäred

Lagavägen 23

Skottorp

Märgelvägen

Källa: Laholmsbuktens va

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här