Intressen för riket ses över

Halmstad, Falkenberg och Varberg – alla är de riksintressen för kulturmiljövården. Frågan är hur det blir i framtiden.

ANNONS
|

Det finns 40 riksintressen för kulturmiljövården i Hallands län. Falkenbergs stad finns med på listan, liksom Sperlingsholms slott, Femsjö by med omgivande odlingslandskap, Onsala kyrkby och Varbergs stad. Riksintressena är klubbade av riksdagen i miljöbalkens tredje kapitel.

Riksintressena ringades in av Riksantikvarieämbetet 1989. 1996 gjordes en översyn och nu är det dags igen. Länsstyrelsen vill ha kommunernas hjälp i genomgången. Niklas Greve, byggnadsantikvarie på länsstyrelsens kulturmiljöfunktion, är projektledare för översynen.

Hur mår riksintressena i dag?

– Vi har precis börjat med arbetet så jag har ingen jättebra uppfattning om det. Men ett ställe som Nidingen har det ju inte hänt mycket med sedan 1989, vad jag vet. I riksintressen som innerstäderna i Kungsbacka, Laholm och Varberg, där det är ett högre exploateringstryck, har det så klart hänt en del sedan 1989, säger Niklas Greve.

ANNONS

– Som jag förstår det är de flesta av riksintressena relevanta än i dag. Men hur det verkligen är med den saken ska översynen ge svar om.

Hur var läget i slutet av 1980-talet när de fördes in i lagen, jämfört med i dag?

– Det var ett annat läge då. Jag tror inte att man då hade kunnat förutse det exploateringstryck som skulle uppstå i städerna. Vindkraften blev en stor fråga vad gäller landsbygdens kulturmiljöer och det förutsåg man nog inte heller.

Vad tror du att översynen kommer att leda till?

– Vår utgångspunkt är att de flesta riksintressen är fortsatt relevanta.

Fakta: Riksintressen

Några av de 40 riksintressena för kulturmiljövården i Hallands län:

Falkenberg: Bergs by, Vinbergs kyrkby, Ätradalen

Halmstad: Slottsmöllan - Övraby, Stjärnarp, Halmstad

Hylte kommun: Jälluntofta, Landeryd

Kungsbacka: Fjärås bräcka, Hjälm - Rossared, Nidingens fyrplats, Särö, Äskhults by

Laholm: Lagadalen, Laholms stad med Lagaholm

Varberg: Grimeton, Träslövsläge

ANNONS