Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Inte så lätt att klä sig rätt – stilexperten hjälper dig

Är det okej att gå upp från stranden för att köpa en glass utan att dra på sig ett linne? Bör man sitta med bar överkropp på After beachen? Stilexperten Katarina Althin ger här sin syn på saken.

– Jag tycker att man ska få vara som man vill, men ingen vill ju gnugga hud med någon saltsvettig som man inte känner, säger Katarina – som också har koll på sommarens heta trender.

Vi är alla som bekant olika, och gränsen för hur lättklädd man kan vara i olika sammanhang varierar beroende på vem du frågar. En del rynkar på ögonbrynen när de ser en man stå i bar överkropp i butikens köttdisk och välja mellan fläskfilé och kotletter medan andra inte skulle titta två gånger för att en kvinna går genom city i bikiniöverdel och shorts.

Det är bara du själv som kan avgöra, men Sommarhalland valde för skojs skull att anlita en expert på området för att höra hennes syn på hur lite kläder man kan ha i sommarens olika miljöer.

39-åriga Katarina Althin är stylist och stilexpert, driver eget företag och har en hel del kunder i Halland där hon också föreläst många gånger. Hon säger att hon är känd som ”den snälla stilexperten”.

– Jag tycker inte att man måste följa ett ideal, utan man ska få vara som man vill. Och vi ska hylla kroppar och mångfald och ett personligt utseende och uttryck.

Med det sagt är hon redo att ge lite råd och tips.

Vi börjar med stranden. Alla har säkert noterat att det i dag inte är lika vanligt att kvinnor solar topless som på 80- och 90-talet. Men den som vill slänga av sig överdelen ska helt klart få göra det, anser Katarina.

– Jag tycker inte att vi kan backa. Har vi solat topless innan, varför ska vi inte få göra det nu?

Annars är faktiskt baddräkt väldigt hett i sommar, om man ska snacka trender.

– Många unga tjejer i dag använder baddräkt, den är tillbaka och är ofta väldigt djupt v-ringad. När det gäller bikinis får de gärna se lite sportigare ut, med breda gummibandskanter. Överdelen har ofta flera band eller trådar som går kors och tvärs över axlarna och runt halsen, berättar Katarina.

För männen är det badshorts som gäller, men inte lika säckiga som tidigare, utan lite tajtare och även aningen kortare.
 
Hur lättklädd är det okej att vara om man går upp från stranden för att köpa en glass i kiosken?
– Visst finns det en del oskrivna regler. Jag brukar tänka att går man från handduken till glasskiosken 20 meter bort som är en holk med parasoll så går man som man är. Måste man däremot cykla en bit, ta bussen, gå till ett strandkafé eller en strandrestaurang där man ska sitta, då tar man på sig mer kläder.

Katarina Althin gör ungefär samma bedömning när det gäller After beachen.

– Det beror på vilken stil det är på After beachen, men man bör ha mer än bara badkläder. Kanske långtunika och sandaler eller shorts och t-shirt. Ingen vill ju gnugga hud med någon annan om man inte känner personen. Är det tajt på stället kan det dessutom bli lite saltsvettigt, så man får försöka tänka på det.

Att gå in i livsmedelsbutiken på sommaren med bar överkropp och sandiga ben är däremot något hon direkt avråder från.

– Här klär man på sig av hygieniska skäl, det ska inte komma svettdroppar eller hudflagor i diskarna. Det handlar om vett och etikett och sunt förnuft. Fråga dig själv: går du in hemma i ditt eget kök och din kyl med sandiga ben?
 
Men om man bara ska gå genom stan en het sommardag då?
– Vi klär på oss. Kan italienarna och spanjorerna klä på sig så kan vi. Se det som en utmaning att hitta sköna, snygga plagg och inte tänka att ”nu måste jag klä på mig och kommer att bli supervarm”. Sportshorts och badshorts har vi på stranden, i stan kan man i stället välja cityshorts och på fötterna funkar sneakers och sandaler jättebra.

Men eftersom Katarina är den snälla stilexperten vill hon inte avsluta intervjun förrän hon fått slå fast ett par viktiga saker:

– För det första är det skillnad på vad som är okej, och vad som är trendigt. Man måste inte följa senaste modet, utan kan skapa sina egna trender så att man trivs med det man har på sig.

– Sedan är ingenting rätt eller fel. Det finns något för alla och sommaren är lika med semester. Det ska vara lustfyllt utan krav, man ska slippa pekpinnar när det gäller kläder och få vara som man vill.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här