Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många Italienresenärer vill nu avboka sin resa. Men trots att Utrikesdepartementet nu avråder från resor till Italien så gäller inte avbokningsskyddet i reseförsäkringen. Bild: Anteo Marinoni/Fredrik Sandberg/TT
Många Italienresenärer vill nu avboka sin resa. Men trots att Utrikesdepartementet nu avråder från resor till Italien så gäller inte avbokningsskyddet i reseförsäkringen. Bild: Anteo Marinoni/Fredrik Sandberg/TT

Inte helt lätt att avboka resa till Italien

Sedan i fredags avråder Utrikesdepartementet från att resa till de norra delarna av Italien. Men den som vill avboka sin resa kan ändå stöta på patrull.
– En reseförsäkring gäller bara vid sjukdom och olyckor, inte vid oro för smitta eller råd från UD, konstaterar Lena Johansson, skadechef på Länsförsäkringar i Halland.

Försäkringsbolaget får nu mycket frågor från personer som har resor inbokade till framför allt Italien och som undrar om försäkringen går in om man vill stanna hemma.

– Många är oroliga och vill inte längre resa, men vi kan bara råda dem att kontakta sitt resebolag och se om de kan få pengarna tillbaka. Reseförsäkringen går inte in vid sådana här händelser, säger Lena Johansson.

Italien är näst efter Kina nu det land som är mest drabbat av coronavirusets framfart. På måndagen hade man nästan 7 400 konstaterat smittade och 366 personer har dött. På söndagen beslutade också Italiens premiärminister att införa kraftiga begränsningar för resor in och ut ur norra Italien, det vill säga en slags karantän.

– Än så länge har vi inte fått några samtal från personer som inte kommer hem som tänkt från Italien, men det är samma sak där. Reseförsäkringen gäller bara vid sjukdom och olyckor, säger Lena Johansson.

På Konsumentverket har man dock visst hopp att ge, framför allt om man har bokat flyg och boende ihop, en så kallad paketresa.

– I förarbetena till Paketreselagen så står att resebolagen ska beakta rekommendationer från UD. I det här fallet ska man alltså kunna avboka och få pengarna tillbaka, säger Karolin Kuhn, juridisk rådgivare på Konsument Europa.

För den som däremot själv pusslat ihop resa och boende kan det bli svårare.

– Då blir frågan vilka avbokningsvillkor som finns. Eftersom det handlar om en extraordinär händelse så är det ändå troligt att många kommer att erbjuda återbetalning eller möjlighet att omboka resan. Det bästa är att prata direkt med sin transportör eller med hotellet, säger Karolin Kuhn.

Skulle man inte komma överens med sitt reseföretag rekommenderar hon att man kontaktar Allmänna reklamationsnämnden.

– Dit kan man alltid vända sig för att få sitt ärende prövat.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här