Inte fler döda än vanligt i Halland – trots många covidfall

Halland har varit det län som drabbats näst hårdast av coronapandemin i landet. Samtidigt är andelen IVA-vårdade och avlidna här betydligt lägre än rikssnittet och det totala antalet döda hallänningar var 2020 inte fler än vanligt. Hur är det möjligt? Hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström ger sin bild.

ANNONS
|

Martin Engström var tidigare chef för Hallands sjukhus, men är i grunden intensivvårdsläkare. Tidigt i pandemin uttalade han farhågor om att Halland skulle komma att drabbas hårt.

– Jag sa det med tanke på att vi ligger mitt emellan två storstadsregioner och att många hallänningar reser till sitt arbete. Det är också så att Halland är landets mest tätbefolkade region, efter de tre storstadsregionerna. Därmed fanns all anledning att tro att pandemin skulle träffa oss hårt, förklarar han.

Och så blev det också. I dagsläget har Halland haft näst flest konstaterade covidfall i förhållande till folkmängd, 11 085 fall per 100 000 invånare, och överträffas bara av Gävleborgs län. Det kan jämföras med det förhållandevis lindrigt drabbade Värmland som haft 5 708 fall per 100 000 invånare.

ANNONS

– Det finns en diskussion kring om skillnaderna till viss del beror på vissa län testat mer och haft bättre diagnostik, men det går inte att veta. Jag tror inte det har spelat så stor roll, säger Martin Engström.

Färre intensivvårdade än riket

Det märkliga är att de många covidfallen i Halland inte återspeglar sig i statistiken över antal intensivvårdade och döda. Mäter man antal IVA-vårdade i förhållande till folkmängd placerar sig istället Halland i det nedre skiktet, med 44 personer per 100 000 invånare. Snittet i riket ligger på 62 patienter och det värst drabbade länet, Sörmland, har 95.

Trots att Halland haft betydligt fler konstaterade covidsjuka än de flesta andra län har relativt få behövt intensivvårdas. Diagrammet visar att drygt 40 personer per 100 000 invånare varit inlagda på IVA, medan rikssnittet ligger på drygt 60.
Trots att Halland haft betydligt fler konstaterade covidsjuka än de flesta andra län har relativt få behövt intensivvårdas. Diagrammet visar att drygt 40 personer per 100 000 invånare varit inlagda på IVA, medan rikssnittet ligger på drygt 60. Bild: Region Halland

– Vi vet ju att det är hög kvalitet på den halländska hälso- och sjukvården och att vi brukar hamna i topp i många mätningar, så det är kanske inte jättekonstigt att vi gör det även i det här sammanhanget, funderar Martin Engström.

Att hallänningarna brukar beskrivas som friskast i landet och har högst medellivslängd tror han möjligen kan ha haft viss inverkan.

– Det verkar som att pandemin generellt träffat hårdare i utsatta områden och Halland ligger förhållandevis lågt när man mäter socioekonomiska riskfaktorer.

Bland de lägsta dödstalen

När det gäller dödstalen avviker Halland ännu mer. Räknat i antal avlidna per 100 000 invånare har Halland den femte lägsta siffran och mätt i antal döda per 1 000 covidfall har Halland den lägsta andelen i hela landet, 8 personer, vilket kan jämföras med Västernorrlands och Sörmlands 22.

ANNONS
Om man mäter antal avlidna per 1 000 covidfall har Halland lägst andel i hela landet, 8 personer, vilket jämföras med Norrbottens och Sörmlands 22.
Om man mäter antal avlidna per 1 000 covidfall har Halland lägst andel i hela landet, 8 personer, vilket jämföras med Norrbottens och Sörmlands 22. Bild: Region Halland

– Det innebär att risken att dö med diagnostiserad covid har varit betydligt lägre i Halland. Vi funderar förstås mycket på vad det beror på. En faktor kan vara att vi haft ett gott samarbete med kommunerna och fått vårdkedjan att hänga ihop. I IVO:s granskning var vi en av få regioner där det alltid gjorts en individuell bedömning av patientens behov av vård och vi stärkte tidigt upp regionens läkarmedverkan inom äldreomsorgen, säger Martin Engström och fortsätter:

– Vi har också varit snabba med att vaccinera de äldsta och mest sårbara och såg en snabb minskning av dödstalen när vaccinationen kom igång. Här kan olika regioner ha prioriterat olika, men vi har varit närmast rigida i att prioritera de äldre.

Ingen överdödlighet i Halland

Än mer uppseendeväckande är kanske att det under 2020 inte dött fler personer i Halland än under de fem senaste åren dessförinnan (2015-2019). Detta trots att över 300 personer hittills avlidit med covid-19. Inte heller starten av 2021 pekar mot högre dödstal än normalt.

Diagrammet visar antal avlidna i Halland under olika veckor åren 2015-2020. Den streckade linjen är 2021 års siffror och den svarta 2020:s. Inget av åren avviker nämnvärt från övriga.
Diagrammet visar antal avlidna i Halland under olika veckor åren 2015-2020. Den streckade linjen är 2021 års siffror och den svarta 2020:s. Inget av åren avviker nämnvärt från övriga. Bild: Region Halland

– Sverige som helhet har haft en överdödlighet under 2020 på 6-7 procent, men inte Halland. Det bör innebära att färre hallänningar har dött av andra orsaker, men den analysen behöver nog göras på nationell nivå, säger Martin Engström och tillägger:

ANNONS

– Jag kan personligen tycka att det är olyckligt att många fortfarande tror att Sverige skiljer ut sig när det gäller dödlighet under pandemin. Tvärtom ligger vi väldigt lågt, även om Finland och Norge ligger ännu lägre. Men det är snarare de länderna som är extrema.

Fotnot: Överdödlighet anses vara det bästa måttet när man ska jämföra dödlighet, exempelvis mellan olika länder. I stället för att fokusera på antal döda med en viss diagnos, i det här fallet covid-19, tittar man på det totala antalet döda under en tidsperiod jämfört med en annan.

Läs mer: Andra vågen kastade om dödstalen

Läs även: Sveriges dödstal bland de lägre i Europa

ANNONS