Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Instagramkontot ”Roadtrip i Sverige” ska locka fler ut på vägarna

Med Instagramkontot ”Roadtrip i Sverige” vill de tre entreprenörerna från Varberg få fler att upptäcka alla skatter som finns i vårt avlånga land. Och det har gått över förväntan – i mitten av juli hade de redan drygt 28 000 följare.

Våren 2019 kände Anna Linton, Marina Evertsson och Lovisa Jacobsson – alla tre bosatta i Varbergstrakten – att de saknade något när de var ute och reste runt i Sverige på egen hand. De ville ha ett ställe där de enkelt kunde hitta samlad information om olika besöksmål.

– Sådana plattformar finns såklart redan, men vi ville få människors personliga bilder och berättelser om alla små smultronställen, säger Lovisa Jacobsson.

De bestämde sig för att starta Instagramkontot ”Roadtrip i Sverige.” I början var det bara de själva som la ut bilder och beskrivningar när de var runt i landet, men snart kände de att de ville utveckla konceptet. I dag har de ett 15-tal ambassadörer från bland annat Piteå, Österlen, Dalsland och Gotland som är med i deras nätverk. Tips från resten av landet kombineras med egna tips från Halland.

– Vi är inte intresserade av att lägga ut perfekta och tillrättalagda storys. Vi vill att folk ska få en riktig känsla av hur det verkligen är när man kommer till olika platser, fortsätter Lovisa.

”Egentligen finns lyckan inom oss. Den går inte att köpa som ett färdigpackat lyckopiller.”

Lovisa Jacobsson hoppas på fler roadtrips

En förhoppning är att fler och fler ska börja ge sig ut på spontana roadtrips i Sverige – utan att känna att man måste planera särskilt mycket.

– Bara i Halland finns det hur många underbara ställen som helst. Tänk att bara ta bilen eller cykeln, packa vad man behöver och ge sig ut. Tanken är att vårt konto ska kunna vara till hjälp i sådana lägen.

Lovisa Jacobsson

Ålder: 33 år.

Bor: I Läjet utanför Varberg, uppvuxen i Bohuslän.

Gör: Driver upplevelse- och innovationsbyrån We are Laja och instagramkontot ”Roadtrip i Sverige.”

Familj: Man och två barn.

Gör lediga sommardagar: ”Kitesurfar gärna, badar, tältar i naturen eller äter mig igenom Halland, haha.”

Lovisa tror att vi generellt har blivit lite sämre på att vara spontana. Många i dag köper kanske hellre färdiga koncept, inte minst barnfamiljer. Resor till chartermål och skidorter paketeras och säljs som en färdig produkt av ultimat familjelycka.

– Men egentligen finns lyckan inom oss. Den går inte att köpa som ett färdigpackat lyckopiller. Att bara ge sig ut i naturen, till en gårdsbutik eller en loppis kan ge precis lika mycket.

I dagsläget bygger Instagramkontot och affärsidén bakom det på lust. Ett fåtal betalda samarbeten har genomförts, men det är en liten del i sammanhanget. Hur det blir på sikt är för tidigt att säga.

– Det klart att vi ser att vår plattform kan bli en bra kanal för varumärken som står för goda värderingar. Men vi gör det här för att vi tycker att det är roligt, det är huvudsyftet.

Lovisa driver till vardags innovationsbyrån We are Laja tillsammans med Anna Linton –som alltså även är involverad i Roadtrip i Sverige – och ytterligare en medarbetare. I korthet sysslar We are Laja med att hjälpa företag och organisationer att skapa en god innovationskultur på olika sätt. Marina Evertsson – den tredje personen bakom instagramkontot – driver Strömma Farmlodge i Tvååker utanför Varberg med bland annat café, butik och bed & breakfast.

Många nya följare

Vad gör då ett riktigt bra besöksmål? Jo, Lovisa tror att det handlar om en kombination av den fysiska miljön och hur interaktionen mellan människor och personal (i den mån det handlar om ett bemannat besöksmål) fungerar och ser ut. Platser ska vara välkomnande och vackra.

– Och är det ett ställe som innefattar mat så är naturligtvis smak, smak och åter smak det allra viktigaste.

Varför tror du ni får så många nya följare hela tiden?

– För att människor längtar efter samma sak som oss, äkta smultronställen. Det tickar in hundratals nya följare varje dag. Men det är inte bara det som är roligt, det är också att så många interagerar med oss och skickar meddelanden. Det känns väldigt positivt.

Tre sommartips:

”Kvarnen i Kornhult är ett magiskt ställe.”

”Spiseriet på Johnssons gård utanför Varberg är fantastiskt. Jag gillar deras koncept.”

”Svedinos Bil- och Flygmuseum i Ugglarp är jättefint. Vi blev väldigt positivt överraskade där.”

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!