”Samtidigt som vi gläds över utvecklingen blir utmaningen att inte invaggas i en känsla av att det är över. För att trenden ska hålla i sig måste vi fortsätta hålla avstånd, stanna hemma när vi är sjuka och ta prov när vi känner symptom på covid-19, säger smittskyddsläkare Maria Löfgren.
”Samtidigt som vi gläds över utvecklingen blir utmaningen att inte invaggas i en känsla av att det är över. För att trenden ska hålla i sig måste vi fortsätta hålla avstånd, stanna hemma när vi är sjuka och ta prov när vi känner symptom på covid-19, säger smittskyddsläkare Maria Löfgren. Bild: Povel Arwidsson och Håkan Johansson

Ingen coronasjuk kvar på IVA

För första gången sedan epidemins utbrott i Halland behöver ingen covidsjuk hallänning intensivvård.
– Det känns förstås fantastiskt och stämmer också överens med hur det ser ut i övriga Sverige, säger smittskyddsläkare Maria Löfgren.

ANNONS
|

Redan på torsdagen rapporterade fem av landets regioner att de hade noll inlagda patienter med covid-19 på sina intensivvårdsavdelningar. Nu sällar sig även Halland till den skaran.

– Samtidigt som vi gläds över utvecklingen blir utmaningen att inte invaggas i en känsla av att det är över. För att trenden ska hålla i sig måste vi fortsätta hålla avstånd, stanna hemma när vi är sjuka och ta prov när vi känner symptom på covid-19. Halland har nu en hög kapacitet för provtagning, säger Maria Löfgren.

Risk att smittan tar ny fart

Inför semestersäsongen har det varnats för att smittan kan ta ny fart när många börjar resa och umgås med nya människor. Turistmagneter, som Halland, har då pekats ut som extra utsatta.

ANNONS

Läs mer: Folkhälsomyndigheten ser risk för coronaboom i Halland

– Vi får rapporter om att det är många människor och trängsel på vissa platser i Halland, vilket förstås är oroande, men det avspeglar sig inte i ett ökat behov av vård för covid-19. Vi följer också statistiken över hur många som provtas och hur stor andel som får konstaterat att de är smittade. Som det ser ut nu är det övervägande hallänningar, säger Maria Löfgren.

Halland har hittills haft 1 680 konstaterade fall av covid-19 och totalt 78 hallänningar med coviddiagnos har avlidit. På fredagen vårdades sex personer fortfarande på sjukhus, men ingen av dem är så svårt sjuk att det finns behov av intensivvård.

Läs även: Smittan i Halland kan vara på väg att ebba ut

ANNONS